FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Επιμελητηρίου Ηλείας προς Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη για καλλιέργεια φράουλας

Ημερομηνία: 26-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Κύριε Υπουργέ ,

Όπως γνωρίζετε, η φράουλα αποτελεί ένα ιδιαίτερα συναλλαγματοφόρο προϊόν της Ηλείας και χάρις στα ιδιαίτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του, απολαμβάνει την ιδιαίτερη προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια επέτρεψε την δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών όπως θερμοκήπια, συσκευαστήρια, ψυγεία κέντρα διανομής και πλήθος δορυφορικών δραστηριοτήτων.

Τα παραπάνω σε μεγάλο βαθμό υποστηρίχτηκαν με ίδια κεφάλαια και για πολλά χρόνια στηρίζουν το εθνικό εισόδημα.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Την στιγμή που έχει συλλεγεί το 10% και η διακύμανση της συλλογής αναμένεται 60% τον Απρίλιο και 30% τον Μάιο , αντιμετωπίζεται κατακόρυφη πτώση της ζήτησης με συνέπεια οι τιμές να διαμορφώνονται (στις υπάρχουσες παραγγελίες) στα 0,80 λεπτά που υπολείπονται κατά πολύ του κόστους.

Επειδή η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ανά στρέμμα, η διαφαινόμενη ζημιά είναι αδύνατον να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας μιας αγοράς που κατακτήθηκε με πολύ κόπο.

Κύριε Υπουργέ είναι απαραίτητη η στήριξη των παραγώγων και των διακινητών του συγκεκριμένου προϊόντος.

Παράλληλα παρακαλούμε να εξετάσετε την δυνατότατα επιδότησης του μεταφορικού κόστους γιατί υπό τις τρέχουσες συνθήκες  (μείωση εισαγωγών) έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Επίσης η χρηματοοικονομική υποστήριξη (χορηγήσεις, επιταγές, μεταφορά φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) θα επιτρέψει την συνέχεια των δραστηριοτήτων.

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος