FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή απόγνωσης από τους επαγγελματίες του Κατακόλου – Ζητούν στήριξη για να επιτευχθεί τάχιστα η τουριστική ανάκαμψη

Ημερομηνία: 12-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
Τι επισημαίνουν για τους εμβολιασμούς και για τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που ἐχουν δοθεί ως τώρα

Τη λήψη αποφάσεων που θα «αναστήσουν» την αγορά του Κατακόλου ζητούν οι επαγγελματίες της περιοχής, τονίζοντας ότι η κατακόρυφη πτώση της κρουαζιέρας το 2020 προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά σε 300 οικογένειες και σε ολόκληρη την τοπική οικονομία. Τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών «Η αλληλεγγύη» ζητούν από την κυβέρνηση να μεταχειριστεί το Κατάκολο όπως και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές, επισπεύδοντας τους εμβολιασμούς ώστε να μετατραπεί τάχιστα σε covidfreeπεριοχή.

Παράλληλα, ζητά την επιδότηση όλων των επαγγελματιών του συλλόγου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ και χωρίς οικονομικά κριτήρια, δεδομένου ότι όλοι έχουν μηδενικούς τζίρους για το 2020, να κρίνει όλους τους επαγγελματίες του Κατακόλου δικαιούχους της 7ης εισπρακτέας προκαταβολής, δεδομένου ότι ο μόνος λόγος που δεν έλαβαν τις προηγούμενες, είναι τα λανθασμένα για την περίπτωσή τους οικονομικά κριτήρια που τέθηκαν, καθώς και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ως το 2026, καθώς η ανάκαμψη της κρουαζιέρας θα επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και δύσκολα προτού περάσουν πέντε χρόνια.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες του Κατακόλου προτείνουν την αξιοποίηση του Κατακόλου ως λιμένα υποδοχής και φιλοξενίας yacht,  με αντίστοιχη αξιοποίησης της μαρίνας μαςλαμβανομένης υπόψη της παγκόσμιας στροφής που παρατηρείται, λόγω της παρατεινόμενης πανδημίας, από τον τουρισμό κρουαζιέρας προς τον τουρισμό yachting, ο οποίος προσφέρει ανάλογη εμπειρία, χωρίς τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον συνωστισμός μεγάλου αριθμού ατόμων.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, στο Κατάκολο δραστηριοποιούνται περίπου 97 μικρές εποχιακές επιχειρήσεις τουριστικών επαγγελμάτων (Καταστήματα τουριστικών ειδών, λαϊκής τέχνης, ενδυμάτων, ειδών δώρου, κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ bar, οβελιστήρια, παντοπωλεία)  και άλλοι επαγγελματίες όπως αλιείς, λιμενεργάτες, οδηγοί ταξί, οδηγοί λεωφορείων, ξεναγοί, τουριστικοί πράκτορες, ναυτιλιακοί πράκτορες, Τουριστικά τρένα, Τουριστικά σκάφη κ.ο.κ

Διαμαρτυρία για ελλιπή στήριξη

Τα μέλη του συλλόγου υπογραμμίζουν ότι η μέχρι τώρα στήριξη από το Κράτος και από την Περιφέρεια είναι ανεπαρκή, διότι δεν έχουν λάβει υπόψη τον χαρακτήρα των επιχειρήσεων της περιοχής.

«Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δυστυχώς, ή αγνοούν ή δεν θέλουν να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των επαγγελμάτων κρουαζιέρας. Η εξάρτηση των επιδοτήσεων από οικονομικά κριτήρια με τον τρόπο που γίνεται (σύγκριση εσόδων ορισμένων μηνών του έτους με αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις εποχιακές επιχειρήσεις μας, αφού γίνεται σύγκριση εσόδων των μηνών που έτσι κι αλλιώς δεν δουλεύαμε ή είχαμε μειωμένες αφίξεις. Αγνοείται επίσης το γεγονός ότι ακόμα και καλοκαίρι του 2020, που άνοιξε κατά κάποιο τρόπο ο τουρισμός, εξακολουθούσαν τα λιμάνια της χώρας να μη δέχονται κρουαζιερόπλοια και τα έσοδά μας ήταν μηδενικά. Σε κάθε περίπτωση τα λιγοστά χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που και αυτά δεν τα πήραν όλοι, λόγω των άδικων για εμάς οικονομικών κριτηρίων που τέθηκαν, δεν μπορούν να καλύψουν 15 μήνες ανεργίας. Την ίδια απαξίωση αντιμετωπίσαμε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία κατά τη θέσπιση των οικονομικών κριτηρίων για την ένταξη στο “Πρόγραμμα Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων”, όρισε ως κριτήριο μεταξύ άλλων την απασχόληση εργαζομένου, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις μας έχουν εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι στο τέλος της σεζόν απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά», εξηγούν και παράλληλα αναλύουν τα συσσωρευμένα προβλήματα.

«Από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα τα έσοδα των καταστημάτων και των επιχειρήσεών μας έχουν πτώση σχεδόν 100%, δεδομένου ότι δεν έχουμε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι μας, ενώ παράλληλα μας πνίγουν τα πάγια έξοδά μας, σε ενοίκια, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Έτσι μετά από 15 μήνες παρατεταμένης “ανεργίας” αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα βιοπορισμού, αφού η επιβίωσή μας εξαρτάται από την λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Με απόφαση της Κεντρικής εξουσίας το λιμάνι μας αξιοποιήθηκε αποκλειστικά ως λιμάνι υποδοχής κρουαζιέρας και στερείται υποδομών για περαιτέρω τουριστική ή εμπορική του εκμετάλλευση. Ο κύριος όγκος αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι μας πραγματοποιείται από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο εκάστου έτους. Έτσι, οι επαγγελματίες του χωριού μας φροντίζουμε με τα έσοδα των οκτώ αυτών μηνών, τόσο να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας όλο το χρόνο όσο και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους μας και τους εκιμισθωτές μας.  Το λιμάνι του Κατακόλου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις 300 οικογένειες των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, αλλά και για την οικονομία της πόλης του Πύργου και ολόκληρου του Νομού Ηλείας», καταλήγει η επιστολή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος