FOLLOW US: facebook twitter

Επισκέπτες Υγείας εν δράσει: Όλοι μαζί για την πρόληψη της παχυσαρκίας

Ημερομηνία: 16-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τους Επισκέπτες Υγείας όλων των δομών της Ηλείας

Η Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2017, στις 17 Σεπτεμβρίου και αποτελεί την ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και στην προσφορά των Επισκεπτών Υγείας στη χώρα μας.

Για τη φετινή χρονιά, το θέμα του εορτασμού, όπως ορίστηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ), είναι «Η Νόσος της Παχυσαρκίας: Πρόληψη – Αναγνώριση – Αντιμετώπιση».

Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών, παγκοσμίως, είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Όσον αφορά στην Ευρώπη, ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, υπολογίζεται ότι το 58% του ελληνικού πληθυσμού έχει αυξημένο βάρος σώματος και το 16% είναι παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, η παχυσαρκία ευθύνεται επίσης και για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Η παχυσαρκία θεωρείται νόσος και επομένως χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση.

Η στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες οδηγεί στη βελτίωση ή και θεραπεία πολλών νοσημάτων, καθώς και μείωση ή εξάλειψη άλλων προβλημάτων σχετιζόμενων με την περίσσεια βάρους.

Στα παιδιά η δίαιτα πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένη και να περιέχει όλα τα απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους θρεπτικά στοιχεία, ενώ συγχρόνως θα οδηγεί σε απώλεια του περιττού βάρους.

Η σωστότερη όμως προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών είναι η πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης του πληθυσμού για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, για υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, καθώς και με την τροποποίηση των επιβαρυντικών περιβαλλοντικών παραγόντων της σύγχρονου τρόπου ζωής.

Το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής είναι μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων και μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Στην πρόληψη της παχυσαρκίας πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά η πολιτεία, τα σχολεία, οι φορείς υγείας και η ελληνική οικογένεια.

Οι Επισκέπτες Υγείας είναι οι επαγγελματίες υγείας, των οποίων τα κυριότερα πεδία δράσης αποτελούν η συμβουλευτική υγείας, η πρόληψη, η αγωγή και η προαγωγή υγείας (στην κοινότητα, στην οικογένεια, στο σχολείο) και έχουν σαν στόχο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας ενός πληθυσμού, μέσω της συμβουλευτικής και της εκπαίδευσης. Σχετικά με τη διατροφή, οι Επισκέπτες Υγείας μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση των επιπέδων εγγραμματοσύνης της διατροφής, στην έγκαιρη διάγνωση διατροφικών κινδύνων, στην εκπαίδευση για τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων προαγωγής υγείας που θα προωθούν τις υγιεινές διατροφικές επιλογές και την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Το έργο των Επισκεπτών/τριών Υγείας, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, σημαντική παράμετρο στη διατήρηση της δημόσιας υγείας της χώρας μας, καταξιώνοντας και αναδεικνύοντας, στη συνείδηση όλων μας, τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά αυτών των Επαγγελματιών Υγείας.

Η Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας, επανέρχεται στο προσκήνιο τη σημερινή μέρα, 17-09-2022 τιμώντας όλους τους Επισκέπτες/τριες Υγείας, μέσα από το έργο που επιτελούν καθημερινά στις δομές Υγείας τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και ειδικότερα στο Ν. Ηλείας.

Στα πλαίσια εορτασμού της εν λόγω ημέρας, οι Επισκέπτες Υγείας όλων των δομών Υγείας του Νομού Ηλείας,

  • Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, Επισκέπτες/τριες Υγείας Κηπουργού Κασιαννή, Οικονόμου Νίκη, Κρυελέση Νίκη, Νικολακόπουλος Στέφανος
  • Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας Επισκέπτριες Υγείας Γάλλιου Αθανασία, Αργυρού Νίκη
  • Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας-Μονάδα Πύργου, Επισκέπτρια Υγείας, Παγκρατιώτη Ιωάννα.
  • Κέντρο Υγείας Πύργου Επισκέπτρια Υγείας Αρβανιτάκη Αθηνά
  • Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας Επισκέπτρια Υγείας Παπαδοπούλου Νατάσα
  • Κέντρο Υγείας Βάρδας Επισκέπτρια Υγείας Παπαϊωάννου Μαρία
  • Κέντρο Υγείας Γαστούνης Επισκέπτρια Υγείας Μαντή Θεοφάνη
  • ΤΟΜΥ Πύργου Επισκέπτρια Υγείας Κολιοπούλου Ρεβέκα
  • Κέντρο Κοινότητας Γαστούνης Επισκέπτρια Υγείας Κασσάρα Βασιλική

θα πραγματοποιήσουν τις εξής δράσεις:

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση του πληθυσμού ολόκληρου του Νομού Ηλείας σχετικά με τη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα στην καταπολέμηση του φαινομένου της παχυσαρκίας.

Διανομή του παρακάτω έντυπου υλικού – φυλλάδια του Υπουργείου Υγείας σε λήπτες υπηρεσιών υγείας όλων των δομών υγείας του Νομού Ηλείας, καθώς και σε συλλόγους-φορείς, καταστήματα και υπηρεσίες της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας είναι η πρόληψη μέσω της σωστής ενημέρωσης:

  1. «Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω – Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής, διατροφικές συστάσεις»
  2. «Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για γυναίκες εγκύους και θηλάζουσες- Εγκυμοσύνη, Γαλουχία διατροφικές συστάσεις».
  3. «Τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής»
  4. «Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για ενήλικες – Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής, διατροφικές συστάσεις».
  5. «Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη παιδιά και εφήβους- Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής, διατροφικές συστάσεις».
  6. «Το υγιεινό μου κολατσιό» ενημερωτικό φυλλάδιο για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς.
  7. «Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη ζωή του βρέφους»
  8. «Το αλάτι και η υγεία μας»

Επίτευξη συνεργασιών με τοπικούς φορείς-συλλόγους και Σωματεία με σκοπό την ταχύτερη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Σωστή αξιοποίηση, ανάρτηση-ανακοίνωση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους (αθλητικά κέντρα κλπ) αφισών, ενημερωτικού έντυπου υλικού, ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, οπτικοακουστικού υλικού με οδηγίες, παροτρύνσεις και συμβουλές προς τους πολίτες αλλά και προς ειδικότερες ομάδες πληθυσμού, όπως γονείς, νέους, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας κ.ά., με κύριο στόχο την ενημέρωση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος