FOLLOW US: facebook twitter

Επίσημο αίτημα να κηρυχθεί όλος ο Δήμος Πύργου πυρόπληκτος και να υπαχθεί στα μέτρα στήριξης

Ημερομηνία: 19-08-2021 | Συντάκτης:

Έχει ήδη υποβληθεί (στο Υπουργείο Εσωτερικών) κι επίσημα το αίτημα του Δήμου Πύργου ώστε ενόψει της έκδοσης της σχετικής Κ.Υ. Α. να κηρυχθεί όλος ως πυρόπληκτος και να υπαχθεί στα μέτρα στήριξης.

Στο σχετικό έγραφο που υπογράφει ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος γίνεται εκτενής αναφορά στις χιλιάδες στρέμματα που συνολικά η πυρκαγιά κατέκαψε στο Δήμο Πύργου, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές (και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις), όπως επίσης στις καταστροφές σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, σε αυτές αρκετών αγροτικών οικιών και αποθηκών, όπως και σε αστικές υποδομές, καθώς και στην ολική καταστροφή της βλάστησης γύρω από τμήματα υδατορεμάτων άμεσης πρόσβασης σε Κοινότητες με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους, κάτι που θα οδηγήσει σε πλημμύρες αν δε γίνει η εκτέλεση άμεσων αντιπλημμυρικών έργων.

Καταστάσεις που άλλωστε έχουν ήδη οδηγήσει στην κήρυξη σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης των κοινοτήτων της Δ.Ε. Πύργου και της Δ.Ε. Ωλένης.

Υπενθυμίζεται πως όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ιδιαίτερα πληγείσα περιοχή όπως η δική μας, με σωρεία πληγμάτων κι από προηγούμενες καταστάσεις φαινομένων (παλιότερες πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες). Αθροιζόμενα όλα αυτά, δημιουργούν δυστυχώς μια εκρηκτική εικόνα για τον οικονομικό ιστό όλου του Δήμου. Με δεδομένους και τους ήδη από πριν δείκτες χαμηλής επίδοσης σε σχέση με τις υποδομές, την οικονομία, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Γίνεται επίσης αναφορά στις άμεσες συναρτήσεις που υπάρχουν με τη φυσική συνέχεια του γεωγραφικού χώρου του Δήμου, δηλαδή το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, μιας και ο Πύργος αποτελεί μια ενότητα με αυτόν, κι ο οποίος επλήγη σφοδρά.

Και είναι απόλυτα συναφείς, η ενότητα του τουρισμού Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, η ενδοχώρα οικονομικής αναφοράς των επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας του Πύργου στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας, όπου εκεί καταστράφηκαν ολοσχερώς ελαιώνες και μια βασική πρώτη ύλη που αφορά την οικονομία της ευρύτερης περιοχής είναι το λάδι, όπως επίσης κι η κτηνοτροφία που επλήγη τόσο σε περιοχές του Πύργου όσο και της Αρχαίας Ολυμπίας, με όλα αυτά να πλήττουν καίρια την οικονομία συνολικά όλης της περιοχής.

Κρίνεται λοιπόν σπολύτως αναγκαία η κήρυξη ως πυρόπληκτου ολόκληρου του Δήμου Πύργου, με την υπαγωγή του στα αντίστοιχα μέτρα στήριξης.

Τέλος, μνημονεύεται και η διάσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα (16/8) το Επιμελητήριο Ηλείας με ευρεία συμμετοχή συναφών φορέων των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα «η υποβολή συμπληρωματικών προτάσεων για την επανεκκίνηση της Ηλειακής Οικονομίας μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021», μεταξύ των οποίων και το αίτημα προς την Κυβέρνηση για την καθ’ ολοκληρία υπαγωγή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος