FOLLOW US: facebook twitter

Επίσημο αίτημα 3 εκ. ευρώ από το Υπ. Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρικά έργα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 09-09-2021 | Συντάκτης:
-Η Πρωινή αποκαλύπτει τα σημεία στα οποία προβλέπει παρεμβάσεις η μελέτη του Δασαρχείου Πύργου
-Απομένει η έγκριση Γεωργιάδη για την χρηματοδότηση

Ένα ακόμα βήμα για την άμεση χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να υλοποιηθούν στην πυρόπληκτη Ηλεία έγινε χθες, καθώς ο υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νίκος Μιχαλόπουλος, υπέβαλε προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την πρόταση  ένταξης  τριών  νέων  έργων  στη  ΣΑΕ  875  (Φυσικών  Καταστροφών) για  την αποκατάσταση  των  ζημιών, ένα εκ των οποίων αφορά την Ηλεία και έχει προϋπολογιστεί στα τρία εκατ. ευρώ.

Λόγω  των  επειγουσών  συνθηκών κα της άμεσης αναγκαιότητας εκτέλεσης των έργων, ζητά να εξαιρεθεί  η  προσκόμιση  των δικαιολογητικών  εγγράφων  ένταξης  των  συγκεκριμένων  έργων  τα  οποία  αναφέρονται  στην  ανωτέρω παράγραφο και  τα  οποία  θα  σταλούν  άμεσα  μόλις  συγκεντρωθούν  από  τις  αρμόδιες  Υπηρεσίες. Παράλληλα, ζητά την αύξηση  του  ορίου  πιστώσεων  του  εθνικού  σκέλους  κατά  το  ποσό των  ετήσιων  πιστώσεων  των  προτεινόμενων  έργω, δηλαδή στα 9,54 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το δασαρχείο Πύργου, τα 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα σε στοχευμένα σημεία, προκειμένου να αποτραπούν πλημμύρες και κατολισθήσεις στις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, στον δήμο Πύργου οι παρεμβάσεις αφορούν τα ρέματα στη ζώνη Λαμπέτι-Κολίρι-Βαρβάσαινα, και κυρίως ανατολικά του Κολιρίου και δυτικά της Βαρβάσαινας, με στόχο την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Όσον αφορά τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, δίνεται μεγάλη σημασία στη λεκάνη απορροής του Κλαδέου και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες Πόθου, Πλατάνου, Πελοπίου, Καυκανίας, οι οποίες είναι πιο επίφοβες για την εκδήλωση κατολισθήσεων, κατακρημνίσεων, φαινομένων διάβρωσης και πλημμύρας.

Ο κ. Λάττας σημείωσε επίσης ότι έχει διαμορφωθεί στρώμα στάχτης υδρόφοβο, που το νερό της βροχής δεν το διαπερνά και εμποδίζει τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Προστασία των καταρρακτών Νεμούτας

Από τα τρία εκατ. ευρώ, οι 500.000 ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την  προστασία των καταρρακτών της Νεμούτας, καθώς το νερό μεταφέρει φερτά υλικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τραυματισμό επισκέπτη μελλοντικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Λάττας, οι καταρράκτες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών, για αυτό και πρέπει να θωρακιστεί η ασφάλειά τους, διότι ενδεχόμενο ατύχημα εξαιτίας μη υλοποίησης των απαραίτητων παρεμβάσεων, θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην επισκεψιμότητά τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος