FOLLOW US: facebook twitter

«Λάβρος» Τζαβάρας για τις υποκλοπές και για τις δημοσκοπήσεις

Ημερομηνία: 06-10-2022 | Συντάκτης:

Τι ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο κανάλι «ΑΡΤ»

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αιχμές προς πάσα κατεύθυνση άφησε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του παρουσίας σε εκπομπή στο κανάλι Art ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να είναι ανεκτές οι εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας, και επισήμανε ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη παραβιάστηκε κατάφωρα το Σύνταγμα.

Αρχικά σημείωσε ότι δεν πρέπει να συνδέονται η επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου με την Επιτροπή Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής και ακολούθως έθεσε τις δύο θεμελιώδεις αρχές.

« Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα έρθει η Pega και θα μας ανακαλέσει στην τάξη, δημιουργώντας την εντύπωση σε όλους ότι υπάρχει μια υπερκείμενη κοινοβουλευτική αρχή που θα καλέσει τους μάρτυρες που αρνήθηκε να καλέσει η πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή. Δεν είναι έτσι. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να ξεχωρίσουμε είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα δημοκρατίας, τα οποία έχουν δύο βάσεις: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της αρχής του κράτους δικαίου», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις  πλάνες που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από την έννοια των παρακολουθήσεων.

«Η πρώτη πλάνη είναι ότι κανένας δεν εξαιρείται από την παρακολούθηση. Αντίθετα, η διάταξη του άρ. 19 παρ. 1 επιβάλλει να εξαιρούνται όλοι οι πολίτες από την παρακολούθηση, δηλαδή από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.
 Αυτό σημαίνει ότι μόνο εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος εξαιρετικός λόγος εθνικής ασφάλειας ή διακρίβωσης εγκλήματος και εφόσον ερμηνεύεται στενά και είναι απολύτως αιτιολογημένη η στάθμιση που γίνεται κάθε φορά από τον αρμόδιο εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής για το αν είναι υποδεέστερης σπουδαιότητας η προστασία  της εθνικής ασφάλειας απέναντι στην προστασία του ατομικού δικαιώματος, τότε και μόνο τότε μπορεί να υπάρξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει η αρμοδία εισαγγελική λειτουργός να αποδείξει-χωρίς να υπεισέρχεται κανένας στην κρίση της– ότι έκανε έλεγχο της ουσιαστικής νομιμότητας του μέτρου, γιατί μέχρι στιγμής, αυτό που έχουμε όλοι κατανοήσει, είναι ότι επειδή βρήκε έξι υπογραφές της διοίκησης, δηλαδή της ΕΥΠ, έβαλε και αυτή την υπογραφή της, αισθανόμενη ότι λειτουργεί ως διοικητικός τους προϊστάμενος. Δεν είναι έτσι», εξήγησε.

Αιχμές για μερίδα δημοσκοπήσεων

Ο Κώστας Τζαβάρας σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται ορισμένες δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας ότι ομαδοποιούν μη συγκρίσιμα ζητήματα, και επικαλέστηκε το γκάλοπ της Μetron Analysis που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

 «Μία ακόμα μεγάλη πλάνη: Κάποιοι στις δημοσκοπήσεις θέλουν να μας πείσουν ότι στην Ελλάδα ο λαός δεν ενδιαφέρεται για τα θέματα της  δημοκρατίας και ότι αυτά, σε σχέση με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την ταλαιπωρία της πανδημίας κλπ έχουν εντελώς υποδεέστερη σημασία. Δεν είναι συγκρίσιμα αυτά. Δεν συγκρίνεται η ακρίβεια με τη δημοκρατία ως θέμα και ως ζήτημα. Αυτό το έδειξε η δημοσκόπηση του κ. Φαναρά στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του κ. Βενιζέλου. Όποιος το παρακολούθησε, έχει πλέον τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας δημοκρατικός λαός που ενδιαφέρεται να μην υπάρχει υποβάθμιση και απαξίωση των θεσμών κα τα θέματα παρακολουθήσεων εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα δημοκρατίας», εξήγησε.

«Καρφιά» για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισα ότι «η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη , αρχηγού κόμματος που παρακολουθείται από την ΕΥΠ, είναι μια εξόχως σοβαρή περίπτωση παραβίασης του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος» και στη συνέχεια σχολίασε δηκτικά το σκεπτικό της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Αυτό όμως που εντυπωσιάζει και εγώ δεν μπορώ να το χωνέψω εύκολα, πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με την προστασία της εθνικής ασφάλειας ένας δημοσιογράφος που προσπαθεί να αποκαλύψει σκάνδαλα ή διαφθορά στον τραπεζικό τομέα. Αντίθετα, λόγοι εθνικής ασφαλείας επιβάλλουν να πατάξουμε τη διαφθορά και κυρίως να καταπολεμήσουμε το “μαύρο χρήμα” που κυκλοφορεί άφθονο», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του έκανε λόγο για την ανάγκη σύμπλευσης των δημοκρατικών δυνάμεων, προκειμένου να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα.

«Έχουμε πάρει στραβό δρόμο» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «αυτά για μένα έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια, την εσωτερική και την εξωτερική. Γι’ αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι όλες μαζί οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα, τα ατομικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Πιστεύω ότι εδώ έχουμε πάρει έναν στραβό δρόμο. Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να ξεκινήσουμε από τα θέματα της προστασίας, ισχυρής προστασίας, των ατομικών δικαιωμάτων γιατί αυτά είναι που επλήγησαν. Δεν επλήγη η ΕΥΠ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος