FOLLOW US: facebook twitter

Επιλέγοντας τα σωστά ελαστικά

Ημερομηνία: 07-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Τα ελαστικά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του αυτοκινήτου μας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ασφάλεια μας. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε για αυτά και πως επιλέγουμε τα κατάλληλα;

Τεράστια είναι τα βήματα εξέλιξης στον τομέα της τεχνολογίας των ελαστικών τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη ασφάλεια, πιο οικολογικά προϊόντα και καλύτερες επιδόσεις έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι κατασκευαστές παρουσιάζουν συνεχώς κορυφαίες λύσεις. Βέβαια, σε όλο αυτό το περιβάλλον υπάρχουν και «παραφωνίες» με αμφιβόλου προέλευσης ελαστικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή επώνυμου προϊόντος κρίνεται αναγκαία προκειμένου να είστε ασφαλείς, αλλά και να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τα οδηγικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας. Πώς, όμως, επιλέγουμε ελαστικά και τι πρέπει να ξέρουμε για αυτά; Παρακάτω επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και παρουσιάζουμε μια σειρά από νέα ελαστικά μεγάλων εταιρειών, τα οποία έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των οδηγών.

Τα βασικά κριτήρια

Αρχικά και πριν καταλήξουμε σε ένα προϊόν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατηγορία του αυτοκινήτου μας και τη χρήση που του κάνουμε. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό μας δεν είναι υψηλών επιδόσεων τότε δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε ένα ελαστικό με υψηλές προδιαγραφές, καθώς η χρήση τους απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο οδήγησης προκειμένου να αποδίδουν στο maximum. Άλλη μια περίπτωση είναι εκείνη των SUV, όπου η χρήση που κάνουμε στο αυτοκίνητο θα καθορίσει και την τελική μας επιλογή. Έτσι, στην περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν κινείται σε off road κομμάτια δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να «επιβαρύνουμε» την οδική του συμπεριφορά με ένα ελαστικό κατηγορίας “Mud”.

Τι κερδίζουμε από τα Eco-Ελαστικά

Σε γενικές γραμμές, το όφελος από τη χρήση της συγκεκριμένης κατηγορίας ελαστικών είναι η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου που μπορεί να φθάσει έως και 0,2 λτ./100 χλμ. Επίσης, μειωμένη κατανάλωση σημαίνει αυτόματα και μικρότερη εκπομπή CO2 η οποία μπορεί να είναι έως 7 γρ./χλμ. λιγότερες εκπομπές CO2. Αν αναλογιστεί κανείς το συνολικό αριθμό αυτοκινήτων στους δρόμους, το μέγεθος της βελτίωσης θα είναι αρκετά μεγάλο. Οι λιγότερες τριβές ενός ελαστικού προσφέρουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης, ένα ελαστικό με χαμηλή αντίσταση κύλισης, λόγω μικρότερων τριβών, παράγει και μειωμένο θόρυβο κάτι που μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων μέσα στην πόλη, ιδιαίτερα σε λεωφόρους και αυτοκινητόδρομους, που η ταχύτητες των οχημάτων είναι μεγαλύτερες. Αν τα ελαστικά σας είναι παλιά ή κακής ποιότητας με μειωμένο βάθος αυλακώσεων, το αυτοκίνητό σας μπορεί να γλιστρήσει σε βρεγμένο οδόστρωμα ή όταν φρενάρετε. Τα καινούργια, καλής ποιότητας ελαστικά συγκρατούν καλύτερα το αυτοκίνητό σας στον δρόμο, εξοικονομούν καύσιμα και μειώνουν τον θόρυβο και τις εκπομπές.

Επιλογή ελαστικών – αναζητήστε την ετικέτα

Η ΕΕ έχει καθιερώσει (από την 1η Νοεμβρίου 2012) ένα σύστημα επισήμανσης για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα καλύτερα ελαστικά με κριτήριο την εξοικονόμηση καυσίμων, το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο. Τα ελαστικά για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητο με πληροφορίες για το προϊόν.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Εκτιμάται ότι αν γενικευθεί η χρήση ελαστικών που συμβάλλουν σε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 6,6 εκατ. ΤΙΠ (εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) καυσίμων ετησίως μέχρι το 2020. Επίσης, θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών CO2 κατά 4 εκατ. τόνους ετησίως, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια απόσυρση 1,3 εκατ. επιβατικών αυτοκινήτων από τους δρόμους της ΕΕ.

Πηγή: economy365.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος