FOLLOW US: facebook twitter

Επικεφαλής εισηγητής των βουλευτών της ΝΔ ορίστηκε ο Κώστας Τζαβάρας

Ημερομηνία: 27-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

tzavaras

Επικεφαλής εισηγητής των βουλευτών της ΝΔ ορίστηκε ο Κώστας Τζαβάρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια Μ.Μ.Ε. και κομμάτων

-Προτάσεις και δηλώσεις του πρώην Υπουργού

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και συντονιστής των εργασιών της, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε.. Οι βουλευτές της ΝΔ κκ. Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης, Δ. Σταμάτης και Ν. Μηταράκης, που μετέχουν στην Εξεταστική, ομόφωνα όρισαν τον Κώστα Τζαβάρα εισηγητή, λόγω της νομικής του συγκρότησης, των νομικών του γνώσεων αλλά και της σημαντικής κοινοβουλευτικής του εμπειρίας σε αντίστοιχες επιτροπές.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ο Κώστας Τζαβάρας στην εισήγησή του αρχικά δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται και λόγω των ειδικών συνθηκών κανένα από τα μέλη της Επιτροπής να θεωρεί ότι η παρουσία και η λειτουργία του σε αυτή είναι αμειβόμενη. Και για τον λόγο αυτό ο ίδιος πρώτος δήλωσε ότι παραιτείται από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή του στη διαδικασία της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής, παράδειγμα που ακολούθησαν και όλα τα μέλη. Σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι ένα σοβαρό κοινοβουλευτικό όργανο που απαιτεί ευπρέπεια και κανονικότητα από την πλευρά των βουλευτών που συμμετέχουν και όχι θεατρινισμούς για την πολιτική επιβίωση τους και επικοινωνιακά τερτίπια. Η Ολομέλεια όρισε την Εξεταστική Επιτροπή για να αναδείξει την αλήθεια των πραγμάτων που σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση και μέσω της Ολομέλειας την επιθυμία αυτή  έχει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, προκειμένου να πληροφορηθεί εάν κατά τη δανειοδότηση των Μ.Μ.Ε. και των κομμάτων έχουν λάβει χώρα επιλήψιμες και αντικανονικές χρηματοδοτήσεις.

Με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Φάμελλου, ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε: «Άκουσα προηγουμένως τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον οποίο δηλώνω εκ των προτέρων ότι σέβομαι απεριορίστως, να εκφωνεί εγκωμιαστικό λόγο υπέρ της κυβερνήσεως και μάλιστα να υπογραμμίζει ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό προνόμιο, το οποίο ποτέ άλλη Κυβέρνηση δεν το είχε σε αυτή τη χώρα. Σέβομαι τις απόψεις σας, αλλά αυτές πρέπει να τις κρατήσετε για να τις λέτε όχι όταν μιλάτε από τη θέση του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής. Γιατί ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής είναι κοινοβουλευτικό όργανο, είναι όργανο της Βουλής και, βεβαίως, η Βουλή δεν απολογείται για καμία Κυβέρνηση. Η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση. Και λυπάμαι πάρα πολύ, που ειδικά από το στόμα το δικό σας – που σας έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση – άκουσα αυτή την παραφωνία. Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική παραφωνία, η οποία παραβιάζει τον Κανονισμό».

Εν συνεχεία, παρατήρησε ότι η λειτουργία της επιτροπής ορίζεται ξεκάθαρα από τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δεν χρειάζεται να τεθούν εκ των προτέρων χρονικοί «νάρθηκες» ή λειτουργικές τροποποιήσεις. Είναι μια ζωντανή διαδικασία που από μόνη της στην πορεία θα δείξει ποιες είναι οι προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για να μην καταλήξει σε ανούσια και βαρετή υπόθεση. Σκοπός της είναι η διερεύνηση της νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων. Νομιμότητα η οποία ως έννοια αποτελεί αξιολογική κρίση και δεν μπορεί να βρεθεί παρά μόνο σε εκείνους οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα αυτήν την κρίση να τη διατυπώνουν κατά τον τρόπο που λένε οι κανόνες της επιστήμης και της τέχνης. Επομένως αποτελεί προτεραιότητα η προσκομιδή στην Εξεταστική Επιτροπή όλων εκείνων των εγγράφων από τις τεταγμένες και οργανωμένες από την πολιτεία αρχές να αξιολογούν και να ελέγχουν αυτή τη νομιμότητα, έγγραφα που πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν στην Επιτροπή πριν την κλήση και εξέταση των μαρτύρων.

Τέλος, ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε ότι, λόγω του όγκου των ειδικών εγγράφων που θα προκύψουν από τη διαδικασία, τα οποία κανείς από τα μέλη της Επιτροπής δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει επαρκώς γιατί δεν έχει την επαγγελματική και τεχνική  εμπειρία, είναι απολύτως απαραίτητος ο ορισμός πραγματογνωμόνων, όπως λόγου χάρη  στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που διαθέτουν τις αναγκαίες ειδικές γνώσεις τέχνης και επιστήμης, προτάσεις με την οποίες τελικά συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Και κατέληξε λέγοντας: «Εγώ δεν υπήρξα τραπεζικός υπάλληλος και δεν έχω βέβαια καμία τέτοια γνώση. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται την παρουσία και τη συμμετοχή μου σε αυτήν εδώ την Επιτροπή να την εξαρτήσω από την οποιαδήποτε γνώμη του οποιουδήποτε δεν εμφανίζει τα τεκμήρια της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας».

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος