FOLLOW US: facebook twitter

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ο μακρύς δρόμος για την ανοσία

Ημερομηνία: 28-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ένας χρόνος περίπου έχει περάσει από τότε που μάθαμε την έλευση του Covid-19 στη ζωή μας και από τότε μέχρι σήμερα η μάχη για να μπει ένα «φρένο» στο φονικό πέρασμα του ιού είναι καθημερινή. Τα βήματα που έγιναν από την επιστημονική κοινότητα είναι πολλά με τα πρώτα εμβόλια να λαμβάνουν έγκριση χρήσης μεγαλώνοντας την ελπίδα για το χτίσιμο της πολυπόθητης ανοσίας όμως ο αντίκτυπος του εμβολιασμού στην εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα δεν είναι ακόμη γνωστός.

Έρχονται τα εμβόλια

Στην Ευρώπη η  ημερομηνία έναρξης της πρώτης φάσης των εμβολιασμών ορίστηκε η 27η Δεκεμβρίου ενώ θα έχει προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, η παραλαβή των δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech που πρόσφατα έλαβε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και το αιτιολογικό́ έγκρισης στην ΕΕ του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech που έδωσε στη δημοσιότητα ο EMA «δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό». Επίσης, «η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή».

Το εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) της αμερικανογερμανικής εταιρείας προορίζεται για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και «περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες για την παραγωγή́ πρωτεΐνης από́ τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή́ τον ιό που προκαλεί́ τη νόσο COVID-19. Δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί́ να προκαλέσει τη νόσο COVID-19».

Ο μικρός αριθμός εμβολίων που  φτάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες, στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, παρατείνει την ανησυχία των πολιτών που θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να επιτευχθεί -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- ανοσία της αγέλης.

Στη δεύτερη και την τρίτη φάση θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» που κατήρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Ο προγραμματισμός φθάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 γεγονός που δείχνει πως η επιθυμητή ανοσία της αγέλης -αν όλα πάνε καλά- θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Στη χώρα μας η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. Οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Ακολουθεί το Φεβρουάριο του 2021 ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού με τους σχεδιασμούς να περιλαμβάνουν:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

► Στην τρίτη και κρίσιμη φάση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 70% ανοσία του πληθυσμού θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Το χρονοδιάγραμμα

  • 26/12: Παραλαμβάνουμε ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων, 9.750 δόσεων Pfizer-BioNTech.
    ● 27/12: Διενεργούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο».
    ● 28/12: Διανέμονται παρτίδες εμβολίων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αναφοράς Πατρών, Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Ιωαννίνων.
    ● 29/12: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των προαναφερθέντων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της περιφέρειας.
    ● Εως 30/12: Παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων Pfizer-BioNTech 83.850 δόσεων.
    ● Μέχρι 31/1: Παραλαμβάνουμε 429.000 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech – όσες αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία.
    ● Εως 28/2: Παραλαμβάνουμε 333.450 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech.
    ● Εως 31/3: Θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.265.550 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech.
    ● Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση τον Ιανουάριο δόσεις εμβολίων της Μοderna και AstraZeneca.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μέχρι και σήμερα μόνο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα απαιτούμενα αντισώματα.

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

  • Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

► Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή 1018 γραμμών εμβολιασμού.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος