FOLLOW US: facebook twitter

«Επίγεια και επουράνια»: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νέα ατομική Εικαστική έκθεση της Λεχαινίτισσας ζωγράφου Γεωργίας Σεφερλή

Ημερομηνία: 07-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης η ατομική εικαστική έκθεση της Λεχαινίτισσας ζωγράφου Γεωργίας Σεφερλή με τίτλο: «Επίγεια και επουράνια», αφιερωμένη στη μνήμη του πατρός Λαυρεντίου, Πνευματικού Ι. Μ. Παναγίας Προυσιωτίσσης. Η Γεωργία Σεφερλή με αυτήν της την έκθεση, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια καλλιτεχνικής  πορείας, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη ζωγραφική, εστιάζοντας στο ‘φως’,  ζωγραφίζοντας τοπία της Ηλείας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Στην νέα της ατομική έκθεση, παρουσιάζει μια σειρά 36 ζωγραφικών έργων που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης καταγράφοντας την ανατολή του ηλίου, τοπία και παραδοσιακά οικήματα από το οδοιπορικό της στην Αττική, στο νομό Ηλείας, στην ορεινή Ναυπακτία, στον Προυσό Ευρυτανίας, στη Ρόδο και στην Τήνο.

Από την Αττική, η ζωγράφος αποτυπώνει τον Ι. Ν. Αγίας Μαύρας και το όρος Αιγάλεω.

Από το νομό Ηλείας διαλέγει ανατολές, στέγες, το Κάστρο Χλεμούτσι, επίγεια και επουράνια θέματα, καθώς και τα κυριακάτικα ρούχα του πατέρα της Νίκου.

Από την ορεινή Ναυπακτία προτιμά ένα έργο με θέμα το πλατάνι.

Από τον Προυσό Ευρυτανίας ζωγραφίζει τον πατέρα Λαυρέντιο, πνευματικό Ι.Μ. Παναγίας Προυσιωτίσσης, καθώς και ξενώνες της Μονής.

Από τη Ρόδο διαλέγει την Παλιά Πόλη.

Από την Τήνο ζωγραφίζει τον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, ανατολές, νεοκλασικό, περιστεριώνα, βουνά, λόφους και κατοικίες.

Παρουσιάζονται επίσης 20 βυζαντινές εικόνες σε αντίγραφα και 5 φωτογραφίες από τους Αγίους Τόπους.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική, τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι αυγό με σκόνη σε χαρτί, μουσαμά και ξύλο. Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Στέλιος Λυδάκης αναφερόμενος στο έργο της ζωγράφου, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εκείνο που διακρίνει τη ζωγραφική της Γεωργίας Σεφερλή είναι το άμεσο σκιτσάρισμα του μοτίβου και η αυθορμησία της πινελιάς. Δεν ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, αλλά για γενικότητες, όπως ένας υπαιθριστής, ενώ ακόμη κι εκεί που τα διάφορα οικοδομήματα συμπλέκουν ουσιαστικά το θέμα, η ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται έμμεσα, όχι άμεσα. Γι’ αυτό ίσως επικρατεί το αίσθημα του άχρονου και του ακίνητου ή ακόμη και του ονειρικού. Σαν να πρόκειται περισσότερο για αναμνήσεις παρά για την ίδια την πραγματικότητα. […] Μήπως και οι εικόνες της Γεωργίας Σεφερλή είναι απαυγάσματα νοσταλγίας ενός ειρηνικού, χαμένου παράδεισου στον οποίο επιστρέφει με το δικό της τρόπο; Η χρωματική γκάμα συνδιαλέγεται άμεσα με ένα διάχυτο φως, που διασπάται σε έγχρωμες σκιές. Χωρίς αμφιβολία, ο υπαιθρισμός, που εξωτερικεύεται εδώ, προέρχεται από την άμεση παρατήρηση ενός χώρου, όπου το φως είναι πρωταρχικός παράγων, ο οποίος διαρθρώνει τα σχήματα και υπαγορεύει τα χρώματα. Έτσι όλα είναι ανάλαφρα και φωτεινά, δροσερά και χαρούμενα – όπως η άπιαστη πραγματικότητα των ονείρων».

Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου – 10 Νοεμβρίου 2019

Ώρες Λειτουργίας: 10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Μαρίνου Αντύπα και Ελευθερίου Βενιζέλου

Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης, τηλ: 2109901400


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος