FOLLOW US: facebook twitter

Επαναχορηγείται το επίδομα των 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Ημερομηνία: 27-03-2019 | Συντάκτης:
Σύμφωνα µε τις ρυθμίσεις του Ν. 4387/2016, επαναχορηγείται το επίδομα στους υπερήλικες που χορηγούσε ο ΟΓΑ

Ο ΟΓΑ από 1/1/2013 είχε περιορίσει τη χορήγηση του επιδόματος στους υπερήλικες, καθώς εισήγαγε πολύ αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Τα δύο κυριότερα ήταν ότι για να χορηγηθεί το επίδομα δεν έπρεπε οι υπερήλικες να εισπράττουν ή να δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενώ έπρεπε να διαμένουν µόνιµα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Το αποτέλεσμα του επανελέγχου των ήδη χορηγουμένωνεπιδομάτων ήταν να διακοπεί η χορήγηση σε µμεγάλοαριθμό παλαιών δικαιούχων.

Με τις ρυθμίσεις του Ν. 4387 του 2016 τα αυστηρά κριτήρια άλλαξαν και δόθηκε η δυνατότητα σε µμεγαλύτεροαριθμό ανασφάλιστων να διεκδικήσει το επίδομα. Με το άρθρο 93 του Νόμου 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85/12.5.2016) θεσμοθετήθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Με τις ρυθμίσεις του Ν. 4387 του 2016 τα αυστηρά κριτήρια άλλαξαν και πλέον δίνεται η δυνατότητα σε µμεγαλύτεροαριθμόενδιαφερομένων να το διεκδικήσουν συνταξιοδότησης.

Ποιοι θεωρούνται ανασφάλιστοι και υπερήλικες και µπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα

Το επίδομα δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ειδικότερα: Α. Ανασφάλιστοι θεωρούνται όσοι δεν ασφαλίστηκαν ποτέ σε κανέναν φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ή ασφαλίστηκαν για χρονικό διάστημα που δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων απονομής σύνταξης. Μέχρι σήμερα όσοι έχουν δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης σε ελληνικούς φορείς ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ.), είτε αυτοτελώς, είτε µε διαδοχική ασφάλιση, αλλά δεν την έχουν λάβει για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. λόγω οφειλών κ.λπ.), επειδή θα ελάμβαναν σύνταξη µεγαλύτερη από 360,00 ευρώ µηνιαίως, τότε η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων απορρίπτονταν.

Με πρόσφατη ρύθμιση, που προώθησε το υπουργείο, διευκρινίστηκε ότι «ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη, στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται η µη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης». Συνεπώς το επίδομα µπορεί να χορηγηθεί όχι µόνο σε όσους ασφαλισμένους δεν συμπληρώνουν µέχρι τα 67 τους τις ελάχιστες απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν από τον ΕΦΚΑ, δηλ. τις 4.500 ημέρες, αλλά και σε όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις, αλλά λόγω οφειλών δεν µπορούν να διεκδικήσουν σύνταξη. Η ρύθμιση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν το επίδομα οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές τους εφόσον βέβαια πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που απαιτούνται. Πρόκειται κυρίως για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές στο Ταμείο τους πάνω από 20.000 ευρώ και δεν µπορούσαν µέχρισήμερα ούτε σύνταξη να λάβουν αλλά ούτε το επίδομα των υπερηλίκων να διεκδικήσουν και δεν τύχαιναν καμίας προστασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος