FOLLOW US: facebook twitter

Επίδομα ρεύματος: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα 600 ευρώ του Power Pass

Ημερομηνία: 26-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Παγίδες κρύβει ο μηχανισμός του επιδόματος ρεύματος που θα μπορούσαν να αποκλείσουν αρκετούς καταναλωτές από τα αναδρομικά του Power Pass.

Θέμα ημερών θεωρείται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να επιστραφεί μέρος από τα χρήματα που έδωσαν στους «παραφουσκωμένους» λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι καταναλωτές. Ωστόσο, ο μηχανισμός κρύβει παγίδες που θα μπορούσαν να αποκλείσουν αρκετούς καταναλωτές από τα αναδρομικά.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022 καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές. Ωστόσο όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν ώστε μετά να πάρει σειρά η αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 δηλώθηκε φέτος.

Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι αν η παρούσα περιουσιακή και οικογενειακή τους κατάσταση είναι ίδια με όσα είχαν δηλώσει στην περυσινή τους φορολογική δήλωση. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αναγκαίο οι καταναλωτές να προχωρήσουν στην υποβολή της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και με βάση αυτά να γίνει η επιλογή τους ως δικαιούχων επιστροφής.

Οι φοιτητές που είναι εξαρτώμενα μέλη αλλά σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη προκειμένου να εισπράξουν αναδρομικά την επιστροφή από 18 έως και 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσαν στο φοιτητικό τους σπίτι θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση πριν κάνουν την αίτηση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, συμπληρώνοντας με ιδιαίτερη προσοχή τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής τους κατοικίας στον πίνακα 6 του Ε1.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «καθαρό εισόδημα» σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι δηλαδή ο φόρος που αναλογεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Με το τρόπο αυτό δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό.

Για παράδειγμα άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου ύψους 16.100 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημα των 55.000 ευρώ, το καθαρό εισόδημά του μειώνεται στα 38.900 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κάτω από το πλαφόν των 45.000 ευρώ και συνεπώς δικαιούται την επιδότηση που κυμαίνεται από 18-600 ευρώ.


dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος