FOLLOW US: facebook twitter

Επίδομα μητρότητας: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για τον πρώην ΟΑΕΕ

Ημερομηνία: 26-09-2019 | Συντάκτης:

Η ταμειακή ενημερότητα και η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας αρκεί για να καταβληθεί στις αυτοαπασχολούμενες το επίδομα μητρότητας.

Ειδικότερα με έγγραφό του ο ΕΦΚΑ διευκρινίζεται ότι πλέον για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας απαιτείται ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.
Αυτό ισχύει και για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του π. ΟΑΕΕ οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά την ισχύ των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν.4529/2018 (από 01/03/2018).

Ειδικότερα, ως απαραίτητες προϋποθέσεις (για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας είναι: η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του πρώην Ο.Α.Ε.Ε., β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού. γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος