FOLLOW US: facebook twitter

Επίδομα ενοικίου: Πού διαμορφώνονται τα ποσά και ποιοι το δικαιούνται

Ημερομηνία: 03-01-2019 | Συντάκτης:

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το επίδομα ενοικίου και την χορήγηση του σε πάνω από 300.000 νοικοκυριά.

Το επίδομα ενοικίου 2019 υπολογίζεται μεταξύ 70 και 210 ευρώ τον μήνα και αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα σε πολλές οικογένειες,, ενώ τα κριτήρια διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα καταθέσεις και μετοχές .

Το όριο για το εισόδημα είναι έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος. Το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος θα οριστεί στα 21.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης ως ακολούθως:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό που υπάρχει/υπάρχουν απροστάτευτο/α τέκνο/α, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ, μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η τελική δαπάνη για το επίδομα ενοικίου το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο θα κυμανθεί στα 410.000.000 ευρώ. Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXIS.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής.

Με την πάροδο 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσας και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια
Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 7-8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 8.000 ευρώ το μήνα.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 21.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος