FOLLOW US: facebook twitter

Επίδομα δόσης στεγαστικού έως 210 ευρώ τον μήνα για 5 χρόνια

Ημερομηνία: 15-10-2020 | Συντάκτης:

Με επιδότηση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 210 ευρώ μηνιαίως και για πέντε έτη, θα στηρίζονται οι δανειολήπτες που ρυθμίζουν εξωδικαστικά, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, τα δάνεια πρώτης κατοικίας. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται το σχετικό κονδύλι, ύψους 100 εκατ. ετησίως και μέχρι το 2025.

Η κυβέρνηση περιόρισε την περίμετρο των φυσικών προσώπων που μπορούν να προστρέξουν στο εξωδικαστικό – θέτοντας τους οφειλέτες με ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές το κριτήριο της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Από την άλλη πλευρά δίνει τη δυνατότητα επιδότησης πέντε ετών (από την ημερομηνία της αίτησης) σε όσους έχουν ρυθμίσει ή δεν έχουν καθυστερήσει για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών τις οφειλές τους προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Το μέγιστο ποσό της επιδότησης ορίζεται ως εξής:

  • α) Για τον αιτούντα: 70 ευρώ ανά μήνα.
  • β) Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα.
  • γ) Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.
  • δ) Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • δ) Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ο οφειλέτης πρέπει να πληροί σωρευτικά σειρά κριτηρίων, όπως το σύνολο των οφειλών τους προς χρηματοδοτικούς φορείς να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου που εξασφαλίζεται με πρώτη κατοικία να μην υπερβαίνει το ποσό των 135.000 ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά το ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, έως του ανώτατου ποσού των 215.000 ευρώ ανά πιστωτή, και το δάνειο να μην έχει καταγγελθεί σε χρονικό διάστημα πέραν του ενός έτους από την υποβολή της αίτησης.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος