FOLLOW US: facebook twitter

Επιχείρηση… σώστε τα Χριστούγεννα!

Ημερομηνία: 24-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

Νέα μέτρα από σήμερα με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον


Κάτω από την πίεση της ραγδαίας εξέλιξης της μετάλλαξης Όμικρον αποδεχόμενη τις εισηγήσεις της Επιτροπής η κυβέρνηση οδηγήθηκε αν και με αρκετή ομολογουμένως καθυστέρηση, στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τα οποία θα «τρέξουν» σε δυο στάδια και η εφαρμογή τους ξεκινά σήμερα το πρωί μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και να εισηγηθεί το δεύτερο «κύμα» μέτρων.

Τα μηνύματα όλων των προηγούμενων ημερών από τους ειδικούς δεν ήταν απλά δυσοίωνα αλλά άγγιζαν τα όρια του συναγερμού προεξοφλώντας πέμπτο κύμα μετά τις γιορτές με την επικράτηση της Όμικρον στη χώρα να θεωρείται θέμα ημερών, ζητώντας μάλιστα δημόσια ακόμη και καθολικό λοκνταουν! Βεβαίως η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα, κρατώντας μια… βραδυφλεγή βόμβα, καθώς θα έπρεπε να ισορροπήσει μεταξύ της διασφάλισης της υγείας των πολιτών από την μια και των αναγκών της κοινωνίας και κυρίως της απαίτησης της αγοράς από την άλλη για να… σωθούν τα Χριστούγεννα! Τελικά το αν αυτό θα είναι εφικτό ή όχι, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα μέτρα λοιπόν που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν ως εξής:

Μάσκες παντού και ακύρωση εκδηλώσεων

Ειδικότερα, από σήμερα Παρασκευή 23/12 στις 6 το πρωί τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
– Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.
– Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95.
– Απαγορεύονται οι εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
– Οι ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη μέρα από την άφιξή τους και την τέταρτη μέρα.
– Παραμένει ισχυρή σύσταση για selftest πριν από κάθε έξοδο.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως τα εν λόγω μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ από τις 3 του ίδιου μήνα θα πάμε σε ένα νέο πακέτο μέτρων. Όπως ανέφερε, όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν στις 27 Δεκεμβρίου όταν θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να εισηγηθεί.

Στο στόχαστρο η εστίαση μετά τις 3 Γενάρη

Παρότι ο υπουργός Υγείας δεν έκανε αναλυτικές ανακοινώσεις για τα όσα θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά, έδωσε μερικές κατευθυντήριες γραμμές. Υποστήριξε πως τα μέτρα «δεν θα παραπέμπουν είτε ειδικά, είτε γενικά, σε lockdown» και θα αφορούν:
– Διασκέδαση- Εστίαση. Θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια με περιορισμούς στο ωράριο αλλά και περιορισμό ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους
– Εκδηλώσεις και ειδικά αθλητικές.
– Επέκταση Τηλεργασίας
– Μέτρα που θα τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο για μη αναγκαίες δραστηριότητες


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος