FOLLOW US: facebook twitter

Επι τάπητος η μόνιμη και νόμιμη παραμονή των εργατών γης

Ημερομηνία: 24-08-2022 | Συντάκτης:

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη

   Την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη, υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στο Γραφείο του στο Διοικητήριο, χθες, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της και των επισκέψεων της σε Δομές και χώρους Φιλοξενίας μεταναστών, που λειτουργούν στην Ηλεία.

   Ο κ.Γιαννόπουλος εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο και προσωπικά η κα Βούλτεψη για τη βελτίωση των υποδομών στις Δομές Φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, και κυρίως για την εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης, με εκπαίδευση και κατάρτιση των μεταναστών, σε τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν έλλειψη εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα έλλειψης εργατών γης για την καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν την «ταυτότητα» της αγροτικής οικονομίας της Ηλείας, αλλά και στις σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση των αδειών παραμονής τους. «Αφενός υπάρχει τεράστια υστέρηση σε εργατικά χέρια για τις καλλιέργειες εξαγώγιμων προϊόντων, όπως είναι η φράουλα και το καρπούζι, και αφετέρου το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην παραμονή και απασχόλησή τους – είτε είναι 6μηνη είτε 9μηνη – προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στον αγροτικό τομέα, στον οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία της Ηλείας. Είναι γνωστό ότι, ειδικά στο Βόρειο τμήμα του νομού μας, λειτουργούν αρκετές μεγάλες Μονάδες παραγωγής  και τυποποίησης εξαγώγιμων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με μεγάλη επίσης αποδοχή και στην εγχώρια αγορά. Αυτές οι μονάδες έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό που δεν είναι εφικτό να καλυφθεί στο σύνολό του από τον τοπικό πληθυσμό», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος. Τόνισε δε την ανάγκη για πρωτοβουλίες, εκ μέρους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Ανάπτυξης και Εξωτερικών, που θα άρουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν και θα ρυθμίσουν τα ζητήματα  νόμιμης παραμονής και απασχόλησής τους, ώστε να μην «απειληθεί» η αγροτική παραγωγή και οικονομία στην Ηλεία.

Οι πρωτοβουλίες και η ένταξη στην ελληνική κοινωνία

   Η κα Βούλτεψη άκουσε με προσοχή τα θέματα που έθεσε ο κ. Γιαννόπουλος και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων, τόσο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία όσο και στην κατάρτιση του νέου Κώδικα Μετανάστευσης που θα επιλύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα.  Μάλιστα, όπως η κα Υφυπουργός σημείωσε, επιθυμία του Πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση στόχος του Υπουργείου, δεν είναι απλά η εποχική κάλυψη των καλλιεργητικών αναγκών διαφόρων περιοχών της χώρας, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Είναι η δημιουργία κινήτρων για μόνιμη και νόμιμη παραμονή τους στην χώρα μας, κανονική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ώστε να πάψουν να «καλλιεργούνται» ξενοφοβικά σύνδρομα, και κυρίως για την σταθερή στήριξη και ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα της χώρας. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη, ότι η Ελλάδα είναι  μια χώρα ανοιχτή σε όσους θέλουν να ενσωματωθούν σε αυτή.

   Η κα Βούλτεψη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όλα τα παραπάνω, δεν είναι ανέφικτος στόχος, αναφερόμενη στην καινοτόμα πρωτοβουλία του Υπουργείου – την οποία υποστηρίζει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – σχετικά με τη φροντίδα χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που ζούσαν σε συνθήκες αστεγίας ή σε επισφαλείς συνθήκες. Στόχος του Υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι η προστασία, φροντίδα και εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών, ώστε να παραμείνουν και  να ενταχθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία, και μεγαλώνοντας, στην ελληνική παραγωγική διαδικασία και οικονομία.

   Την υφυπουργό συνόδευαν  ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας Εμπλεκομένων Φορέων Ευάγγελος Κωνσταντίνου, η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας & Αυτοδιοίκησης ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργος Λαμπρόπουλος και ο αντιπρόεδρος Κώστας Αναγνωστόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος