FOLLOW US: facebook twitter

«Επί εποχής Σταυρόπουλου», το σπουδαίο βιβλίο του Θ. Μαντά για τον Πανηλειακό 1988-2004

Ημερομηνία: 17-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Ο Πυργιώτης δάσκαλος-ρεπόρτερ, Θέμης Μαντάς, μέλος του ΠΣΑΤ και της AIPS σε ρόλο σκαπανέα, υπενθυμίζει με το πόνημα «Επί εποχής Σταυρόπουλου» ότι ο τόπος που δεν τιμά την ιστορία του, δεν πάει πουθενά. Η ιστορία Σταυρόπουλου-Πανηλειακού, δραπετεύει μέσα απ’ το ντουλάπι της, με την πρωτοβουλία της έκδοσης του βιβλίου απ’ τον βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα. Έτσι, οι ήρωες του έπους, θα μείνουν για πάντα ζωντανοί, όπως αναφέρει ο βουλευτής στο προοίμιο του πονήματος.

Στον πρόλογο του πονήματος, ο αθλητικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος αναφέρεται στον άθλο του οραματιστή Σταυρόπουλου, που κάλπασε απ’ το τρύπιο λιθάρι Κουτσοχέρας, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι των ομοσπονδιών που θα ασχοληθούν με το επίτευγμα της εποχής εκείνης, θα αξιολογήσουν στο Γ’ επίμετρο του πονήματος και τη μελέτη βελτίωσης του ποδοσφαίρου που είναι καταγεγραμμένη απ’ τον ίδιο τον Σταυρόπουλο. Περιέχει τροποποίηση του κανονισμού για πολλά γκολ και πλούσιο θέαμα. Το παιχνίδι μπορεί να γίνει απολαυστικότερο.

Η αγάπη του πατριώτη για τους Ηλείους συμπατριώτες απέδειξε ότι με πάθος και όραμα, πίστη και τακτική, γίνονται θαύματα. Κι έγινε ο Πανηλειακός, που έγραψε «μοναδική ιστορία» με τον Αντώνη Γεωργιάδη, τον Νίκο Αργυρούλη, τον Κυράστα, τον Δανιήλ και τόσους άλλους προπονητές. Ποιος να το φανταζόταν! Κι έγινε ο Πανηλειακός του Τζόρτζεβιτς του Γιαννακόπουλου και του Στράντζαλη, του Ουζουνίδη, του Λάκη, του Βύντρα, του Κυζερίδη, του Σαπάνη, του Ίλιτς, του Γκώνια, του Κολοσκόπη, του Σωτηρόπουλου, του Ανδριόπουλου, του Γκρίλλα, του Μοσχογιάννη, του Νούσια, του Φερεκίδη και τόσων άλλων. Ο Πανηλειακός της ολικής επαναφοράς στην Α’ Εθνική του Τσιώλη, με αντιπρόεδρο τον 21χρονο Γιώργο Σταυρόπουλο, γιο του Προέδρου.

Ποιος να το φανταζόταν! Ο Πανηλειακός “Eπί εποχής Σταυρόπουλου” έκανε τον Πύργο τουριστικό προορισμό. Χιλιάδες φίλαθλοι διασκέδαζαν, εκατοντάδες οπαδοί τρελαίνονταν, ο Πύργος υπερηφανευόταν για το καύχημά του το τρανό.

Το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Προέδρου Σταυρόπουλου δεν καταγράφηκε ποτέ, μεταφέρεται ως θρύλος από στόμα σε στόμα. Ο ίδιος αρνήθηκε να γίνει βουλευτής καίτοι είχε επίσημη πρόταση από τον Καραμανλή. Ανέστειλε την απομάκρυνσή του, το 2004, λόγω του Μητροπολίτη Γερμανού, παραμένοντας για δύο ακόμη χρόνια ως οικονομικός υποστηρικτής της ομάδας

Στις 638 έγχρωμες σελίδες του πονήματος -με ISBN 978-618-00-2325-1 απ’ την Εθνική Βιβλιοθήκη- ο αναγνώστης πληροφορείται τις άγνωστες ιστορίες του θαύματος του Πανηλειακού, με ανέκδοτες φωτογραφίες, με ιστορίες μετεγγραφών και παιχνιδιών, αποδυτηρίων, ιστορίες θρίλερ, λύπης και χαράς, έντασης, οικονομικές ιστορίες, ιστορίες της ίδιας της ζωής. Απ’ την αυγή της μεγαλειώδους πορείας του Πανηλειακού μέχρι τη δύση της πορείας, το 2004. Τότε που «τα δικά του παιδιά» ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο Βασίλης Λάκης- αργότερα ο Βύντρα- και το Πυργιωτόπουλο, ο Γιώργος Καραγκούνης, δημιουργούσαν τα «θαύματα των θαυμάτων».

Στα παραρτήματα των δεκαέξι κεφαλαίων, ο αναγνώστης θα μελετήσει με αριθμούς και ημερομηνίες όλη την αγωνιστική δράση, τα αποτελέσματα των παιχνιδιών, τις βαθμολογίες, τις συμμετοχές και τους σκόρερ, δουλειά επίσης ετών, του ερευνητή συμπολίτη, Πέτρου Πετρόπουλου.

Το βιβλίο, χρέος στην ιστορία του Πανηλειακού, του Πύργου και του τόπου, διατίθεται δωρεάν.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου αναβάλλεται προς το παρόν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος