FOLLOW US: facebook twitter

Έπεσαν οι υπογραφές για την ενδιάμεση λύση

Ημερομηνία: 29-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

endiamesi-upografes1

Σε δύο μήνες ολοκληρώνεται η Μηχανική Διαλογή στην Τριανταφυλλιά – Ανάσα από τα σκουπίδια

Του Γιάννη Σπυρούνη – jspirounis@gmail.com

Υπεγράφη το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης στην Αμαλιάδα η σύμβαση για την υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ηλεία που αφορά στην εγκατάσταση εξοπλισμού μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης. Στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου υπεγράφη η σύμβαση με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, της ίδιας που έχει κατασκευάσει και το ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς και απομένουν δύο μήνες για την υλοποίηση του έργου που θα δώσει ανάσα στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών για όλο το νομό Ηλείας.

endiamesi-upografes2Η υπογραφή της σύμβασης ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για την υλοποίηση της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης. Πλέον «τρέχει» ο χρόνος των δύο μηνών για την εγκατάσταση των μηχανημάτων και την έναρξη της επεξεργασίας. «Μετά είτε για δύο χρόνια είτε έως την εξάντληση της ποσότητας των 73.000 τόνων θα λειτουργήσει, σε αναμονή και της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής για την οριστική λύση που είναι το εργοστάσιο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αποφασίσει η διυπουργική επιτροπή την υλοποίηση του έργου και να υπογράψουμε – αφού στείλουμε το φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο – τη σύμβαση για να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην χρειαστεί να δώσουμε παράταση για την ενδιάμεση λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλόπουλος. Από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας «Μεσόγειος ΑΕ» ο Διονύσης Γεωργόπουλος τόνισε ότι «θα τρέξουμε τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να είμαστε μέσα στους χρόνους. Μπορώ να εγγυηθώ ότι το αποτέλεσμα αυτής της ενδιάμεσης λύσης δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην προστασία του περιβάλλοντος και ο ΧΥΤΥ θα λειτουργήσει με όλους τους κανόνες που επιβάλει η νομοθεσία και οι περιβαλλοντικοί όροι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο έως ότου φτάσουμε στο ΣΔΙΤ για το εργοστάσιο. Είναι μια λύση που κατά τη γνώμη μου λύνει πάρα πολλά προβλήματα και είναι απολύτως ασφαλής περιβαλλοντικά».

 Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως έχει παρακαλέσει την εταιρία να μην εξαντλήσει το συμβατικό χρόνο των δύο μηνών και να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η ενδιάμεση λύση. Παράλληλα θα κατατεθεί άμεσα ο φάκελος για να γίνει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, για τους οποίους όμως υπάρχει εξαίρεση σε ότι αφορά την προσωρινή ενδιάμεση λύση. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τόνισε πως η τροποποίηση αποτελεί συμβατική υποχρέωση του αναδόχου και θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν με κάθε τρόπο να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και σημείωσε πως είναι η μοναδική λύση που διαφυλάττει την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΥ και το περιβάλλον από κάθε άλλη διαφορετική λύση.

endiamesi-upografes3

Η συνάντηση για τα δέματα των σκουπιδιών

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος μίλησε και για τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό κ. Κουρουμπλή και τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Καπετάνιο για το θέμα των δεμάτων – προϊόντων δεματοποίησης με τους δημάρχους έξι δήμων της Πελοποννήσου. Εκεί παρουσιάστηκε ομάδα επενδυτών από τη Γαλλία και την Ολλανδία για την λήψη των δεμάτων με διαχείριση είτε εδώ, είτε στη χώρα τους. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας ρώτησε τους άλλους δημάρχους για τη χρήση των δεματοποιητών σήμερα για να λάβει αρνητική απάντηση και να αποδειχθεί πως μόνο ο δήμος Ήλιδας χρησιμοποιεί ακόμα αυτή τη μορφή διαχείρισης, η οποία χαρακτηρίζεται από όλους ασύμφορη λόγω κόστους και λόγω του τελικού αποτελέσματος που είναι το δέμα των σκουπιδιών που μετά από λίγο καιρό θέλει εκ νέου επεξεργασία, ενώ αποτελεί τοξική βόμβα. «Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη λύση της μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης, πέρα από το δεματοποιητή, για να αποφύγουμε την παραμονή δεμάτων στα Κονιδέικα και να λυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το ΧΥΤΥ, που οι πάντες ήθελαν  να το μετατρέψουν σε ΧΥΤΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος