FOLLOW US: facebook twitter

Επειός Ήλιδας: Το «άγνωστο» ολυμπιακό άθλημα του Τριάθλου

Ημερομηνία: 22-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, φέρνουν στην οθόνη του σπιτιού μας, πέρα από τα ευρέως διαδεδομένα αθλήματα, μια σειρά από άλλα αθλήματα, τα οποία δεν είχαμε γνωρίσει ως τώρα. Και ιδιαίτερα, ορισμένα αθλήματα όχι μόνο άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά αθλήματα τα οποία δεν καλλιεργούνται στην Ηλεία. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια από αυτά τα «άγνωστα», που δεν είναι και τόσο «άγνωστα» στην Ηλεία. Ίσως πολύς κόσμος και δικαιολογημένα να μην γνωρίζει γι’ αυτά. Ένα τέτοιο είναι το Τρίαθλο.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, υπάρχει ένα άγνωστο άθλημα για τα συνήθη στάνταρντ, σχετικά νέο, το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος. Ένα άθλημα το οποίο έχει υπόσταση και στην Ηλεία, καθώς υπάρχει σωματείο αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της αντίστοιχης Ομοσπονδίας.Το άθλημα αυτό είναι το Τρίαθλο. Και το σωματείο της Ηλείας το οποίο το πρεσβεύει, είναι ο Επειός.

Πριν όμως σταθούμε στον Επειό και για τη διοικητική διάρθρωση στο άθλημα αυτό, θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για το άθλημα το ίδιο.

Τι είναι το Τρίαθλο

Το Τρίαθλο όπως προαναφέραμε, είναι νέο άθλημα. Εισήχθη για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, το 2000 στο Σίδνεϊ. Είναι το άθλημα το οποίο περιλαμβάνει τρία διαδοχικά αγωνίσματα. Το κολύμπι, την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Ο αθλητής συμμετέχει διαδοχικά στα τρία αγωνίσματα και μάλιστα συνεχόμενα (χωρίς κενό, πέραν αυτού που χρειάζεται για να φορέσει ρούχα ή να προσαρμόσει τον εξοπλισμό του).

Η σειρά των αγωνισμάτων μπορεί να αλλάζει, αλλά συνήθως το κολύμπι προηγείται και ακολουθούν, ποδήλατο και τρέξιμο ή τρέξιμο και ποδήλατο. Επίσης υπάρχει και ποικιλία στα αγωνίσματα ως προς την απόσταση ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει και παραλλαγές ως προς το έδαφος, στο οποίο διεξάγεται το κάθε αγώνισμα (το κολύμπι σχεδόν πάντα διεξάγεται σε ανοιχτή θάλασσα και όχι σε πισίνα). Συνήθως ισχύουν λοιπόν τα ακόλουθα:

• Κολύμπι: 1 χλμ. ή 1,5 χλμ. ή 2 χλμ. (στο ironman φτάνει και τα 3,5 χλμ.)
• Ποδήλατο: 20 χλμ. ή 40 χλμ. ή 60 χλμ. (στο ironman φτάνει τα 180 χλμ.)
• Τρέξιμο: 5 χλμ. ή 7 χλμ. ή 10 χλμ. (στο ironman το τρέξιμο έχει φτάσει σε απόσταση και τα 42χλμ. δηλαδή απόσταση μαραθωνίου)

Οι πιο διαδεδομένες αποστάσεις είναι:

• Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης (1500μ. – 40χλμ. – 10χλμ.)
• Sprint Τρίαθλο (750μ. – 20χλμ. – 5χλμ.)
• Ironman (4χλμ. – 180χλμ. – 42χλμ.)

Η διοικητική του δομή

Το Τρίαθλο, εκπροσωπείται επισήμως στην Ελλάδα από την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά σωματεία ώστε να συστήσουν Ομοσπονδία. Ωστόσο, πολύ σύντομα, αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα ξεχωριστή Ομοσπονδία Τριάθλου, στην οποία μάλιστα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη θα είναι ασφαλώς και ο Επειός. Το τρίαθλο εκπροσωπείται διεθνώς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου, η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Ο Επειός και το Τρίαθλο

Ο Επειός Ήλιδας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2014, εισήγαγε το τμήμα τριάθλου το 2016 και έλαβε την ειδική αθλητική αναγνώριση, ενώ έγινε και μέλος της Ομοσπονδίας του Μοντέρνου Πεντάθλου, ως σωματείο το οποίο έχει την αθλητική αναγνώριση τόσο στο μοντέρνο πένταθλο και στο Τρίαθλο, συμμετέχοντας κανονικά στις Γενικές Συνελεύσεις. Τον Οκτώβριο του 2016 στην Κουρούτα, έγινε ο πρώτος αγώνας Τριάθλου, με ονομασία «Γνωριμία με το Τρίαθλο». Στις 2-3 Σεπτεμβρίου 2017, διεξήχθη ο πρώτος και τελευταίος στην Ηλεία επίσημος αγώνας Τριάθλου, αναγνωρισμένος από την Ομοσπονδία. Ήταν ένας αγώνας υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου , την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ήλιδας, με τη συμμετοχή περίπου εβδομήντα αθλητών, με δελτία αθλητή, αλλά και ορισμένων μεμονωμένων. Ο αγώνας ονομάστηκε «1ο Τρίαθλο Κουρούτας» και εκτός από τον Επειό, συνεργάστηκαν ακόμα δυο σύλλογοι. Οι Φίλοι Ποδηλάτου Ήλιδας, καθώς και ο Κόροιβος Αμαλιάδας, με το τμήμα στίβου. Προσέφεραν σε συνεργασία, εθελοντές και πολύτιμη βοήθεια, για ένα άθλημα το οποίο περιλαμβάνει εκτός από κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, ποδηλασία και τρέξιμο. Επίσης, υπήρξε και η στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, ο οποίος είχε προσφέρει τα γραφεία του και κάποιους εθελοντές για να τοποθετηθούν τα ποδήλατα των αθλητών. Η εκκίνηση δόθηκε από την Κουρούτα, πρώτα με κολύμβηση και στη συνέχεια με ποδηλασία προς την Μαραθιά και τρέξιμο, για έναν αγώνα ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία. Και βέβαια, ήταν μεγάλη διαφήμιση για το άθλημα και την περιοχή της Ηλείας, η οποία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ένα ολυμπιακό άθλημα, ελάχιστα μέχρι τώρα διαδεδομένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ