FOLLOW US: facebook twitter

Σταδιοδρομία 2.0: Επαγγελματικός Προσανατολισμός & Συμβουλευτική

Ημερομηνία: 20-09-2022 | Συντάκτης:

Γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*


Τα παιδιά και οι γονείς τους από πολύ μικρή ηλικία καλούνται να κάνουν πολύ σημαντικές επιλογές για την ζωή τους. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί Γ’ Γυμνασίου να πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του χρόνου. Ένας μαθητής Α’ Λυκείου ΓΕΛ καλείται να αποφασίσει τι κατεύθυνση να ακολουθήσει: ανθρωπιστικών ή θετικών επιστημών. Αντίστοιχα ένας μαθητής ΕΠΑΛ στη Β’ Λυκείου καλείται να επιλέξει Τομέα και στην Γ’ Λυκείου ειδικότητα. Αυτές οι επιλογές στη συνέχεια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλήνιες και την πρόσβασή τους στο Πανεπιστήμιο. Πιο απλά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ανάμεσα στις οποίες πρέπει να επιλέξει ένα παιδί και πρέπει να ξέρει ποιες εναλλακτικές διαδρομές του ανοίγονται κάθε φορά από την κάθε επιλογή του.

Ειδικά ο μαθητής Γ’ Λυκείου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αν επιθυμεί αυτές τις σχολές, θα χρειαστεί να κάνει αίτηση για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Αστυνομία προκειμένου να λάβει μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις ΠΚΕ (αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να συμπληρώσει Μηχανογραφικό Δελτίο.

Ένας μαθητής, για να κάνει μια σωστή επιλογή, πρέπει να έχει πολύ καλή αυτογνωσία, να γνωρίζει τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητας του, να γνωρίζει τα ενδιαφέροντα του, τα κίνητρά του αλλά και πώς αυτά ιεραρχούνται. Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού με την βοήθεια των ψυχομετρικών τεστ καθώς επίσης και σύγχρονων τεχνικών συμβουλευτικής θα βοηθήσει ένα μαθητή να εξερευνήσει ποια στοιχεία της προσωπικότητας του τον βοηθούν να φτάσει τους στόχους του αλλά και ποια τον απομακρύνουν από αυτούς.

Παράλληλα με τις επιλογές που σχετίζονται με τις σπουδές οι μαθητές αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό και την οργάνωση μελέτης, τη συγκέντρωση, τη στοχοθεσία, τη διαχείριση χρόνου και άγχους των εξετάσεων. Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να παρέχει τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που απαιτείται προκειμένου ο μαθητής να οργανώσει με το βέλτιστο τρόπο τη μαθητική του ζωή πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τέλος, χρειάζεται πολύ καλή γνώση της αγοράς εργασίας καθώς και των επαγγελμάτων του μέλλοντος.

Παράλληλα υπάρχει ένα εύρος νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται πλέον από την αγορά εργασίας και διαφοροποιούν τις πιθανότητες επιτυχίας για τους υποψηφίους. Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα τα αναλύσει και θα βοηθήσει έναν μαθητή στο να αποφασίσει από ποιες πρώτες σπουδές πρέπει να ξεκινήσει αλλά και ποια σημαντικά εφόδια πρέπει να αποκτήσει που θα του χρειαστούν μελλοντικά.
Τέλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε επάγγελμα πρέπει να ασκείται από τους επαγγελματίες που διαθέτουν την ακαδημαϊκή γνώση, πιστοποίηση αλλά και επαγγελματική εμπειρία. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μια διαδικασία που ακολουθεί μια επιστημονική μεθοδολογία και μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από τους κατάλληλους επιστήμονες και όχι από τον οποιοδήποτε διότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια για τους μαθητές.


Περισσότερες Πληροφορίες

  • O Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται με εταιρίες που δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος