FOLLOW US: facebook twitter

Επαγγελματίες: Εξετάζεται η κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας

Ημερομηνία: 04-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Έστω και με έμμεσο τρόπο, μέσω της κατάργησης της μηνιαίας εισφοράς υπέρ του κλάδου της ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να συγκρατήσει την αύξηση των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. 

Η αναπροσαρμογή προς το πάνω των μην μισθωτών είναι δρομολογημένη με βάση το νόμο που προβλέπει  την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κατά το ύψος του πληθωρισμού. Αυτό μεταφράζεται σε… άνοδο των εισφορών κατά 9,9%.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή, οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών πιέζουν το υπουργείο εργασίας να αλλάξει το εν λόγω νόμο που συνδέει το ύψος των εισφορών τους με τον πληθωρισμό. Οι ιθύνοντες του υπουργείου, ωστόσο, δεν προτίθεται να το πράξουν και επεξεργάζονται ως εναλλακτική λύση την κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς υπέρ της ανεργίας, που ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Επί της ουσίας, δηλαδή, αν επιλεχθεί η εν λόγω λύση, τότε η επιβάρυνση των επαγγελματιών από την αύξηση των εισφορών θα περιοριστεί στο μισό.

Το οριστικό ύψος της αναπροσαρμογής των εισφορών θα καθοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο μέσος πληθωρισμός του 2022. Πρακτικά, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά (210 ευρώ) για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα αυξηθεί περίπου 20 ευρώ, ενώ για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η επιβάρυνση θα είναι κατά τουλάχιστον 50 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος