FOLLOW US: facebook twitter

Επανεξέταση των τιμών στις αντικειμενικές αξίες της Ηλείας προτείνει ο Νίκος Καλάκος

Ημερομηνία: 20-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

-Παράλληλα ζητά παράταση για την υποβολή γνωμοδότησης ο Ηλείος οικονομολόγος

Την ανάγκη επανεξέτασης του πλαισίου καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί παράταση για την υποβολή γνωμοδοτήσεων από την πλευρά των δήμων.

Ο Νίκος Καλάκος τόνισε πως τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων εξέφρασαν βάσιμες αιτιάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει το αίτημά τους για επανακαθορισμό των ζωνών και για εξορθολογισμό των τιμών σε πιο ρεαλιστικό πλαίσιο να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο Ηλείος οικονομολόγος υπενθύμισε πως τόσο ο Πύργος όσο και η Αρχαία Ολυμπία παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων που τους έχουν πλήξει, με συνέπεια να έχει επηρεαστεί η οικονομική και εμπορική τους δραστηριότητα.

Ο Νίκος Καλάκος εξήγησε πως ο τοπικός πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά, όπως φάνηκε στην απογραφή του 2021, ενώ με την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων δεν υπάρχει ούτε φοιτητικός πληθυσμός, κάτι που αυξάνει το απόθεμα των ακινήτων.

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη και πρόσθετα δεδομένα για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, με βάση τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα που επικρατούν στην Ηλεία, διότι η αύξηση των τιμών θα επιβαρύνει φορολογικά τους κατοίκους και θα συρρικνώσει κι άλλο το εισόδημά τους και ίσως επηρεάσει τη χορήγηση επιδομάτων ή άλλων παροχών.

«Οι πυρόπληκτοι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας διατύπωσαν με σοβαρά επιχειρήματα την άποψή τους για τις αντικειμενικές αξίες. Πιστεύω πως αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον οριστικό καθορισμό των τιμών, διότι θα επηρεάσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων σε μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα για την Ηλεία. Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για να την υποβολή των γνωμοδοτήσεων από τους δήμους», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος