FOLLOW US: facebook twitter

Eπανεκκίνηση για την παράκαμψη Λαστεΐκων

Ημερομηνία: 19-05-2022 | Συντάκτης:

-Άρχισαν ξανά οι εργασίες με τη νέα κατασκευαστική κοινοπραξία
-Δεν πανηγυρίζουμε και δεν επαναπαυόμαστε μέχρι να παραδοθεί το έργο, δήλωσε στην Πρωινή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά επανεκκίνησης μπήκε η κατασκευή της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, καθώς εδώ και μερικές ημέρες εγκαταστάθηκαν εκ νέου μηχανήματα στο ύψος της διασταύρωσης Βουνάργου. Η επανέναρξη των εργασιών δρομολογήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες τελεσφόρησαν με την σύναψη κατασκευαστικής κοινοπραξίας μεταξύ της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ και της εργοληπτικής επιχείρησης ΑΕΤΕΘ ΑΕ, με την επωνυμία ‘ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΟΞΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε.- ΑΕΤΕΘ Α.Ε. ΙΙ’, με έδρα τον Πύργο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους ο ανάδοχος είχε καταθέσει αίτηση διακοπής εργασιών εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί στην πορεία των εργασιών εξαιτίας της καθυστέρησης στις πληρωμές και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και το κατασκευαστικό υλικό.

Δεδομένου ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023 και να έχει απορροφήσει τους πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάλυσης της εργολαβίας και επαναδημοπράτησής του, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην απένταξή του από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Πλέον στόχος είναι η επιτάχυνση των εργασιών τους θερινούς μήνες ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες αναβάθμισης του οδικού τμήματος Πύργος-Άγιος Ιωάννης, καθώς εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από το οποίο τεκμαίρεται ότι πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της 5ης Εντολής Πιστοποίησης Εργασιών στα πλαίσια κατασκευής του έργου. Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε η διακοπή της απόφασης αποδοχής της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής εργασιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των εργασιών, σημειώνοντας ότι η γενικότερη κατάσταση με τον πληθωρισμό και τις διαρκείς ανατιμήσεις δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό.

«Εδώ και αρκετό καιρό, μαζί με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια για να συνεχιστούν έργα καθοριστικά για την ανάπτυξη της Ηλείας, όπως η παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το φαινόμενο του πληθωρισμού στο κόστος εκτέλεσης όλων των δημοσίων έργων πανελλαδικά. Εξαντλήσαμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να αποφύγουμε την επαναδημοπράτησή του, διότι αφενός θα χάναμε τους πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ και αφετέρου θα δεσμεύαμε πόρους από την επόμενη προγραμματική περίοδο. Δεν επαναπαυόμαστε και δεν πανηγυρίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί και το τελευταίο χιλιόμετρο», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος