FOLLOW US: facebook twitter

Επαγρύπνηση και όχι πανικός

Ημερομηνία: 22-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας

-Ανακοίνωση με μέτρα πρόληψης εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας

-Οι γιατροί συνιστούν στους πολίτες να είναι υποψιασμένοι με τα πρώτα συμπτώματα 

Επιμέλεια: Μαρία Καραμπάτση


Προσοχή αλλά όχι πανικό συνιστούν οι γιατροί, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας το τελευταίο διάστημα.

Το κρούσμα με την 42χρονη αλλοδαπή που διαμένει στο Χάβαρι του Δήμου Ήλιδας και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες.

Ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί το θέμα και αυτό που επισημαίνουν είναι ότι δεν απαιτείται πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός, καθώς οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να απευθύνονται στο γιατρό τους ακόμη και στην εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας εξέδωσε χθες ανακοίνωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την μηνιγγίτιδα, με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κώστα Τσαούση να τονίσει ότι: «Δεν χρειάζεται πανικός σε καμιά των περιπτώσεων, διότι ούτως η άλλως διάγουμε μια περίοδο υψηλής νοσηρότητας από διάφορες εποχιακές λοιμώξεις». 

Τι να προσέχουμε

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει:

«Μετά το αναφερόμενο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ήλιδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει. Δεν χρειάζεται πανικός σε καμιά των περιπτώσεων, διότι ούτως η άλλως διάγουμε μια περίοδο υψηλής νοσηρότητας από διάφορες εποχιακές λοιμώξεις. 

Το συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλουν. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες, συμπτώματα παρόμοια με αυτά των εποχιακών ιώσεων.

Τα δε χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: ο υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία και το επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης και σε ορισμένες περιπτώσεις το εκτεταμένο εξάνθημα όπου όμως παρουσιάζεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Σε περίπτωση που συντρέχουν τα ανωτέρω πρέπει να κινητοποιηθεί το περιβάλλον του εκάστοτε ασθενή, προκειμένου να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και ενημέρωση.

Η μετάδοση  του μικροβίου της μηνιγγίτιδας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού (σάλιο, ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις). Κύριο προληπτικό μέτρο είναι η χημειοπροφύλαξη, η αποφυγή στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια με τους νοσούντες και η πιστή τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ). Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πρέπει να χορηγείται ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του κρούσματος.Η χημειοπροφύλαξη δεν έχει νόημα αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.

Επικίνδυνες επαφές θεωρούνται:

Τα άτομα του οικιακού περιβάλλοντος.

Τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το κρούσμα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις του (π.χ. στενοί φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι).

Όσον αφορά στους συμμαθητές, χημειοπροφύλαξη χορηγείται μόνο στα παιδιά που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή (π.χ. στενοί φίλοι, παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο κλπ.) και όχι όλη η τάξη.

Χημειοπροφύλαξη πρέπει επίσης να χορηγείται και σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια, γυμναστήρια & άλλα).

Επισημαίνουμε πως, μόνοι αρμόδιοι για την θεραπεία την δοσολογία και τη διάρκεια λήψης της χημειοπροφύλαξης είναι οι θεράποντες ιατροί και ουδείς άλλος επαγγελματίας υγείας».

Αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι ο συγχρωτισμός, κάτι που παρατηρήθηκε έντονα τις ημέρες των Αποκριών και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και το τριήμερο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Προσοχή στο συγχρωτισμό

Ο παιδίατρος της Αμαλιάδας, Γιώργος Καριώρης, αναφέρει ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά περιστατικά μηνιγγίτιδας που εκτείνονται από την περιοχή της Πάτρας μέχρι και την περιοχή της Καλαμάτας, χωρίς να εξαιρείται ο νομός Ηλείας. Όπως ανέφερε στην Πρωινή, έχουν εντοπιστεί και άλλα περιστατικά στο νομό Ηλείας, στην ευρύτερη περιοχή του Ηλειακού κάμπου.

«Αυτή την περίοδο έχουμε αυξημένα περιστατικά κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε όλη την περιοχή, από την Πάτρα έως την Καλαμάτα, σε όλο το φάσμα των ηλικιών, από παιδιά μερικών μικρών μέχρι και ενήλικες. Και αναφερόμαστε σε περιστατικά με σοβαρά συμπτώματα, κυρίως μηνιγγίτιδας τύπου Β’» επισημαίνει και εφιστά την προσοχή εν όψει του τριημέρου της 25ης Μαρτίου: «Ο κόσμος κινείται πολύ το τελευταίο διάστημα, είχαμε το καρναβάλι στην Πάτρα, θα έρθουν και φοιτητές εδώ για το τριήμερο, έχουμε συγχρωτισμό, οπότε απαιτείται προσοχή. Με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο ασθενής να μεταβαίνει στον γιατρό. Εκτός από τη μηνιγγίτιδα, έχουμε και πολλά κρούσματα με στρεπτόκοκκο».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Καριώρης στο θέμα του εμβολιασμού, τον οποίο χαρακτηρίζει σημαντικό για όλες τις ηλικίες.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β’ είναι προαιρετικό, δεν καλύπτεται από τα ταμεία, είναι σε δύο δόσεις και το κόστος της κάθε δόσης ανέρχεται σε 100 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot