FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιακές προσεγγίσεις από τον καθηγητή Χ. Γιαλλουρίδη

Ημερομηνία: 12-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

giallouridis-apollwn2

Για διεθνή θέματα στο θέατρο Απόλλων

Εξαιρετική και ενδιαφέρουσα ήταν ομιλία από τον  καθηγητή της Διεθνούς πολιτικής Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, Κοσμήτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Πρόκειται για έναν από τους πλέον ειδικούς όσον αφορά στα εθνικά και διεθνή θέματα και μάλιστα το Κυπριακό.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η  Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ν Ηλείας και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που γέμισαν  την αίθουσα του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ  στον Πύργο.

Ο διεθνούς κύρους επιστήμονας διαπραγματεύτηκε το επίκαιρο θέμα  “Εθνική Στρατηγική μεταξύ δύο αιώνων: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Κίνδυνοι”..

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε και το νέο βιβλίο των Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη, Μερσίλειας Μ. Αναστασιάδου, Διεθνής Πολιτική: ”Θεωρία και Πράξη, Κύπρος, τη υστάτη ώρα”

giallouridis-apollwn

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Έφορος Πολιτιστικών της Λέσχης Χρήστος Σκυλλάκος, που μετά από την προβολή σχετικού μικρού χρονικού και απαγγελία του ποιήματος ”Η φωνή της Μεσογείου” της Μόνας Σαββίδου – Θεοδούλου από την Αγγελική Μούσχου έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Λέσχης Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, που αφού ευχαρίστησε τον καθηγητή και το επιτελείο του και τους συντελεστές της επιτυχημένης ομιλίας, μεταξύ άλλων τόνισε

”Η σημερινή εκδήλωση θέλει να προσεγγίσει τα εθνικά προβλήματα,  στο πλαίσιο των εξελίξεων στον κόσμο,  στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή,  τα διαδραματιζόμενα στην Ευρώπη και τη διεθνή πολιτική στη διαδρομή της στον 20ό και 21ο αιώνα, επιχειρώντας τη διασύνδεση σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην υφήλιο και που έχουν έμμεση ή άμεση συνάφεια με την πορεία της ακολουθούμενης Εθνικής Στρατηγικής

…Από την άλλη η πνευματική εργασία του έγκριτου ομιλητή , αποτελεί μια επιστημονικά δομημένη φωνή προειδοποίησης για αυτά που έρχονται…”

Ο εκλεκτός ομιλητής ανέλυσε σύντομα αλλά περιεκτικά όλες τις παραμέτρους και την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου αναδεικνύοντας άγνωστε πτυχές και τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων διεθνών διαμορφωτών γεγονότων και συμφερόντων .

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή τόνισε την κατά καιρούς στρατηγική των κυβερνήσεων και τις ευθύνες των πολιτικών για λάθη και παραλήψεις που οδήγησαν σε απώλειες.

Μεταξύ άλλων τόνισε ”Έχει σημασία να γνωρίζει η ηγεσία του τόπου, οι άνθρωποι που χειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις, οι διανοούμενοι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης πως οι τρίτοι, εχθροί και φίλοι, εκκινούν από το δικό τους συμφέρον, τη δική τους στρατηγική.  Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να υπαγορευθεί από τρίτους ή να καθοδηγηθεί, αλλά εκείνος ο οποίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα, και εν προκειμένω η Κύπρος και η Ελλάδα, οφείλουν  να χαράξουν μακροπρόθεσμη στρατηγική ενδυνάμωσης , να διαμορφώσουν τη στοχοθεσία της, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση για την πορεία λύσης του Κυπριακού και των εθνικών θεμάτων γενικότερα, να γίνεται με όρους ισοδυναμίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμμαχίες και αξιοποίηση του σωστού χρόνου”.

Τέλος απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και έγινε ευρεία συζήτηση.

Παρούσα ήταν η συγγραφέας Μερσίλεια Αναστασιάδου και η βοηθός του καθηγητή Ζωή Τσιριμιάγκου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο αιδ. Νικόλαος Κατσιδήμας, ο Διοικητής ΣΕΤΤΗΛ Ιωάννης Ζαφείρης, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος και Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Άγγελος Αγγελόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Μποσμής, η πρόεδρος του ΕΕΣ Πύργου Τζένη Τσεμπενέκα, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τούλα Καλαμπόκα, ο πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Τάσος Παυλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστρατων Αξιωματικών Γιώργος Σταματόπουλος, οι Έφοροι της Λέσχης κα Άννα Χρυσανθακοπούλου, Παν. Θανόπουλος, Διον. Πυριόχος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, μαθητές του καθηγητή, πολλά μέλη της Λέσχης και πάρα πολύς κόσμος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος