FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιάζει το υποβρύχιο πάρκινγκ ποδηλάτων του Άμστερνταμ

Ημερομηνία: 27-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η Ολλανδία κατάφερε για μια ακόμα φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της όσον αφορά τις υποδομές ποδηλάτων

Η Ολλανδία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά έμπρακτα την αγάπη της για το ποδήλατο. Ακόμα και για τα υψηλά στάνταρ της χώρας, η νέα της ποδηλατική υποδομή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αυτόν και τον επόμενο μήνα ο Κεντρικός Σταθμός του Άμστερνταμ άνοιξε δύο νέες εγκαταστάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, οι οποίες θα είναι υποβρύχιες. Θα προσφέρουν 11.000 θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και έτσι θα γίνει ο μεγαλύτερος χώρος σε ολόκληρη την πόλη.

Τα έργα διήρκησαν 4 χρόνια και σε αυτό το διάστημα ο σταθμός, που εξυπηρετεί καθημερινά 200.000 επιβάτες, λειτουργούσε κανονικά, χωρίς να προκληθεί καμία εμπλοκή. Το Stationsplein κατασκευάστηκε κάτω από το λεγόμενο «Open Harbourfront» και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 7.000 ποδήλατα. Σχεδιάστηκε από την Wurck. Άνοιξε επίσημα για το κοινό την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Ένας δεύτερος υποβρύχιος χώρος στάθμευσης ποδηλάτων έχει κατασκευαστεί για περίπου 4.000 ποδήλατα στην IJboulevard, στο πίσω μέρος του Άμστερνταμ. Θα ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2023. Σχεδιάστηκε από την VenhoevenCS. Οι ποδηλάτες θα μπορούν να σταθμεύουν τα ποδήλατά τους δωρεάν στο νέο γκαράζ για έως και 24 ώρες και στη συνέχεια με κόστος 1,35€ για κάθε επιπλέον 24 ώρες, ενώ ένας κυλιόμενος διάδρομος θα παρέχει άμεση πρόσβαση στον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας.

Κόκκινες και πράσινες φωτεινές ενδείξεις θα ενημερώνουν τους χρήστες εάν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ενώ ένα νέο σύστημα – που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο – θα εμφανίζει στους commuters ποιο πάρκο ποδηλάτων έχει αυτές τις διαθέσιμες θέσεις και τον ακριβή αριθμό τους.

Ο σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με το Μουσείο του Άμστερνταμ.

Στο υπόστεγο έχουν επίσης τοποθετηθεί δύο sgraffito έργα τέχνης  του Lex Horn από το πρώην Ινστιτούτο Swammerdam.

Στην είσοδο της ανατολικής και δυτικής πλευράς έχουν κατασκευαστεί πανοραμικοί τοίχοι που φιλοξενούν θραύσματα από γνωστούς πίνακες.

Πηγή: parallaximag.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος