FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιάζει και συγκινεί η έκθεση του ΚΚΕ για τον Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 30-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Κορυφώνονται την Κυριακή με την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Αμαλιάδα οι εκδηλώσεις της Τ.Ε Ηλείας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του μεγάλου αγωνιστή

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ξεκίνησαν και κορυφώνονται την Κυριακή 3 Απριλίου με την ομιλία του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα στην Αμαλιάδα, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Τ.Ε Ηλείας του ΚΚΕ σε Πύργο και Αμαλιάδα για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του μεγάλου αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ τιμώντας την μνήμη του διοργανώνει στην Ηλεία μια σειρά εκδηλώσεων, που αφορούν εκθέσεις αρχειακού υλικού στα γραφεία του Πύργου και στον Πολυχώρο Ήλιδας ενώ στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στον Πύργο και στον cine cinema στην Αμαλιάδα το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Εν τω μεταξύ ρίγη συγκίνησης σκορπά η εξαιρετική έκθεση αρχειακού και σπάνιου φωτογραφικού υλικού από την ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη που φιλοξενείται στον Πολυχώρο δήμου Ήλιδας, στην γενέτειρά του στην Αμαλιάδα. Η πολύπλευρη προσωπικότητα του αδικοχαμένου κομμουνιστή που εκτελέστηκε από τους διώκτες του , σε ηλικία μόλις 37 ετών, σαν σήμερα την 30ή Μαρτίου 1952 , το σύνολο και άγνωστες πτυχές της δράσης του, από τα νεανικά μαθητικά του χρόνια στην Αμαλιάδα, την αγάπη του για τα γράμματα και το θέατρο, την ενεργό πολιτική δράση, τις φυλακές και τους τόπους εξορίας, όλα παρουσιάζονται σε αυτήν την εξαιρετική έκθεση που φωτίζει μια σημαντική σκοτεινή και ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας που δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει. Μια έκθεση χρονικό σκιαγράφημα ενός αγωνιστή που υπήρξε όχι απλά ένα συνηθισμένο στέλεχος του ΚΚΕ αλλά στέλεχος «πρώτης γραμμής». Γ ι αυτό και «ενόχλησε» τα καθεστώς και εκτελέστηκε. Μια ευκαιρία να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» που έγινε σύμβολο των αγώνων του ΚΚΕ και της Αριστεράς.

Η έκθεση στον Πολυχώρο Αμαλιάδας για τον Νίκο Μπελογιάννη επρόκειτο να εγκαινιαστεί χθες το βράδυ με την φωταγώγηση του χώρου με το πορτρέτο του Νίκου Μπελογιάννη και παράλληλη εκδήλωση για το αστικό πολιτικό σύστημα και το αστικό δίκαιο. Η έκθεση θα είναι καθημερινά ανοιχτή για το κοινό από τις 5:00μμ-9:00 μμ. Παρασκευή 1 Απριλίου και Σάββατο 2 Απριλίου θα είναι ανοιχτή και τα πρωινά από 10:00 π.μ.-1:00μ.μ.

Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ προς τιμήν του Μπελογιάννη, θα κορυφωθούν την Κυριακή 3 Απριλίου στις 11 π.μ. με Πολιτική εκδήλωση στην πλ. Μπελογιάννη, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την ίδια μέρα, πριν την εκδήλωση, στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας όπου αποφοίτησε ο μεγάλος αγωνιστής,, ο Δ. Κουτσούμπας θα κάνει τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη.


φωτογραφίες: Kristo Defrim Hasa


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος