FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσίασε η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον»

Ημερομηνία: 03-04-2023 | Συντάκτης:

Με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού τα Ιδεώδη του Ολυμπισμού και την Ηλεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραπεζικών Ηλείας

Εντυπωσιακή, και όπως πάντα πρωτότυπη στη διάρθρωση της, ήταν και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που οργάνωσε για 9η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον, πλήθος κόσμου που γέμισε το προηγούμενο Σάββατο το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. για να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση αλλά και ενημέρωση με πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία.

Μια εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Ήλιδα, μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών,αλλά και τα Ιδεώδη του Ολυμπισμού από όπου εκπηγάζει η Ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την σύνθεση του Π.Μαρίνου «Ολύμπιον Χορικό» ενώ χαιρετισμό απεύθυνε το μέλος του ΔΣ της ΟΤΟΕ Κωνστ.Τρυφωνόπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο του Συλλόγου και την πλούσια δραστηριότητά του,άξια κάθε συνδρομής ηθικής και υλικής.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Κώστας Τριανταφυλλόπουλοςμίλησε για την εκδήλωση, τονίζοντας πωςπρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για ένατη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός. «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο. Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν. Το Αύριο χρέος και Ευθύνη όλων μας,για την πατρίδα μας,την Ευρώπη και τον Κόσμο. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με εικόνα, ήχο, μουσική, συστατικά που η Ηλεία υπερέχει…

Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών,των Παγκόσμιων Ιδεών και Αξιών, που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας και σημεία αναφοράς».

Ακολούθως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος Β’ αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του Ολυμπιακού Ιδεώδους, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού που εκπέμπονται από την περιοχή,ως φάρος και οδηγός της Ανθρωπότητας, ενώ μίλησε και για τα πολυπληθή θρησκευτικά προσκυνήματα περασμένων αιώνων που προσδίδουν την ταυτότητα της Ηλείας,αναδεικνύοντας την ως μοναδική στον Κόσμο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν εικόνες από την Ηλεία με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παν. Μαρίνου «Επικούριος», και θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας, ενώ από παλαιότερη ίδια εκδήλωση οι συγκλονιστικές ερμηνείες των ποιημάτων «Περιστρεφόμενος Ναός» και «είμαι το Πνεύμα» από τον αείμνηστο Κ. Καζάκο.

Ο πρώτος ομιλητής καθηγητής και Πρόεδρος του Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας κ. Σταμάτης Πορτελάνος μεταξύ άλλων μίλησε για τον χαρακτηρισμό Ολυμπιακή Ιδέα που προέρχεται από μια πραγματικότητα πολιτισμικά σύνθετη με ιδεώδη της κλασικής αρχαιότητας όπως ιερότητα, κοινωνικότητα, φιλοσοφική σκέψη και παιδαγωγική. «Ένας αμοραλιστικός ιμπεριαλισμός εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης αλλοτριώνει την Ολυμπιακή ιδέα που σχετίζεται με το ύψιστο αγαθό της τελειοποίησης του ανθρώπου, σύνθετης από την πνευματική και σωματική ευρωστία.

Η απολυτοποίηση του πρωταθλητισμού με μονόπλευρα κριτήρια την υλική ανταμοιβή, τη χρηστικότητα και τον ωφελιμισμό αλλοιώνουν τις πνευματικές αξίες του Ολυμπισμού της ευγενούς άμιλλας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της παγκόσμιας εκεχειρίας. Η έννοια του αθλητή πολίτη υπερβαίνει την έννοια του ιδιώτη – ατόμου και στα πλαίσια της καθολικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και του Ολυμπισμού συνεισφέρει στην ευδαιμονία της πόλης και του κοσμοπολιτισμού. Η μνήμη και η ανάμνηση ως ζωτικές λειτουργίες της ύπαρξής μας μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη και αναβίωση του Ολυμπιακού ιδεώδους με την προβολή του Ελληνικού πνεύματος, της αυθεντικής δημοκρατικής συνείδησης και της ορθόδοξης πνευματολογίας».

Ακολούθως, ο γνωστός συγγραφέας,ποιητής,ερευνητής Γιώργος Λεκάκης ανέλυσε την ετυμολογική σχέση της Ηλείας με τον Ήλιο και την Ήλιδα, με τον γιο του Ποσειδώνα Ηλέα, καθώς και την επιστημονική γνώση, αστρονομική, ιατρική κλπ, που προκύπτει από την λέξη Ήλιος, και όλα αυτά μόνον μέσα από ένα αρχαίο ελληνικό λεξικό, αυτό του Ησύχιου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος