FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιακό το «Ηλείας Εγκώμιον»

Ημερομηνία: 27-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

ileias-egkwmion2Με επιτυχία η εκδήλωση για την ιστορία της Ηλείας που έχει γίνει πλέον θεσμός

-Επιβλητική η απαγγελία του ηθοποιού Κώστα Καζάκου

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον»  με θέμα την ιστορία της Ηλείας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας, στον  Πύργο. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θεσμός πλέον, με άλλη δομή και συμμετέχοντες.

Μια εκδήλωση με μοναδική πληρότητα. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις στο επίκαιρο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιβλητική απαγγελία από τον εξαιρετικό ηθοποιό και Καλλιτεχνικό Διευθυντή, συμπατριώτη, κ. Κώστα Καζάκο, που ερμήνευσε με τον ιδιαίτερα μαγευτικό τρόπο του, την ωδή ”Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα” του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet ο οποίος μαγεύτηκε και είπε ότι ”αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον”. Ο Κ. Καζάκος μάλιστα έκλεισε την εκδήλωση ερμηνεύοντας το ”Είμαι το Πνεύμα ” του Αγγ. Σικελιανού με μοναδικό τρόπο.

ileias-egkwmion4Την εκδήλωση παρουσίασε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές, απονέμοντας τους τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους της Πολιτιστικής Λέσχης και τονίζοντας μεταξύ άλλων:
”Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο Χρόνο. Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν… Το Αύριο ..Χρέος και Ευθύνη όλων μας. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια..γιατί ..”για να μπορέσεις να κοιτάξεις σωστά το αύριο πρέπει να ξέρεις καλά το σήμερα και βέβαια να μην λησμονείς καθόλου το χθες, αφού σ’ αυτό στηρίζεται το παρόν και θεμελιώνεται το μέλλον”..

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος, η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και τη διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, μη επιτρέποντας την αλλοίωση και αλλοτρίωση των Ιστορικών δεδομένων, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών, που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.
Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του..
Με εικόνα…ήχο….μουσική …συστατικά που η Ηλεία υπερέχει”…

ileias-egkwmion3Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου ”Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος, Νυχτερινό Παράπονο, και Ο Πρώτος Ύμνος’ ‘του Ηλία Ανδριόπουλου, ενώ ταυτόχρονα απήγγειλαν πεζά και ποιητικά αποσπάσματα οι Παύλος Αυγερινόπουλος, Αναστασία Εγκάρχου, Αγγελική Μούσχου, Κυριακόύλα-Κίρκη Σιούτη καθώς και ο Επαμ. Κωνσταντακόπουλος 3 ποιήματά του αφιερωμένα στους Τ Δόξα και Τ. Σινόπουλο.

Παρεμβλήθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα αναφορά από τον κοινωνιολόγο, λαογράφο και δημοσιογράφο κ. Γιώργο Λεκάκη, που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του κατέδειξε την ιστορική αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα..

ileias-egkwmionΗ εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αρκετή μουσική! Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που ερμήνευσε θαυμάσια τραγούδια του ρεπερτορίου της και το τραγούδι ”Δρόμοι παλιοί” με σολίστ τη Χαρά Σκουλαρίκου.

Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιώργο Γκιντζίρη στο πιάνο και τη Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ κ. Αχιλλέας Μυλωνόπουλος,

Παρέστησαν, ο Θεοφιλέστατος κ.κ. Αθανάσιος, η βουλευτής κα Έφη Σαλτάρη, αιδεσιμότατοι της περιοχής, η Αντ/ρχος-εκπρ/πος του Δημάρχου κα Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο πρώην Νομάρχης κ. Χαρ. Καφύρας, ο Αντ/δρος ΕΒΕ κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ κ. Ζώης Υφαντής, το στέλεχος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Ανδρ. Γιατράς, ο πρωην αντ/ρχος κ. Κών. Μποσμής ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ.Αθ.Δασκόπουλος, ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος από Χαμόγελο του παιδιού, η Πρόεδρος Εμπορ/λων κα Χ. Ζούπη, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, στελέχη τραπεζών και άλλοι. Επίσης παρέστη ο περυσινός ομιλητής καθηγ. κ. Παναγ. Κανελλόπουλος

Επίσης μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής κ. Κων. Τζαβάρας με την έκφραση της λύπης του λόγω απουσίας, τα συγχαρητήρια του και την ευχή να ευοδωθούν οι σκοποί της εκδήλωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος