FOLLOW US: facebook twitter

Μια γιορτή όλο χαμόγελα!: Εντυπωσίασαν με τις δεξιότητες τους τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις»

Ημερομηνία: 16-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
-Παρουσίασαν μια πρωτότυπη και διαδραστική παράσταση που επιμελήθηκαν εξ’ ολοκλήρου οι ωφελούμενοι με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και φροντιστών
-Έκθεση με μοναδικά έργα τέχνης που δημιούργησαν την πρώτη αυτή χρονιά λειτουργίας του Κέντρου

Μια υπέροχη γιορτή και συνάμα ένα πολύτιμο μάθημα για όλους, αποδείχτηκε η εξαιρετική εκδήλωση των παιδιών του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» που επιμελήθηκαν και οργάνωσαν τα ίδια με την καθοδήγηση  εκπαιδευτικών και φροντιστών, για την λήξη του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Κέντρου.

Με πολύ χαρά και μεράκι, παρουσίασαν την πρώτη τους θεατρική παράσταση «Ο γάτος που έσπαγε πλάκα» και η χαρά τους αυτή, ήταν διπλή καθώς τα ίδια με πολύ υπομονή και επιμονή δημιούργησαν τα σκηνικά, ένα πολύχρωμο καράβι αλλά και τις μοναδικές στολές τους. Εξίσου απίθανη όμως ήταν και η έκθεση με τα εξαιρετικά έργα τέχνης που δημιουργήσαν στη διάρκεια της χρονιάς, με πολύ χρώμα και φαντασία.

Μια γλυκιά προσμονή ζωγραφίζονταν στα πρόσωπα τους και όταν τα πολυάριθμα καθίσματα στο χώρο του Ξυστρή, γέμισαν από αγαπημένα τους πρόσωπα, μέλη των οικογενειών τους αλλά και φίλους, ανέβηκαν στην σκηνή εκπλήσσοντας τους πάντες με τις υποκριτικές τους ικανότητες αποδεικνύοντας πως με τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη, τα παιδιά αυτά μπορούν να εξελιχθούν και να κατακτήσουν ολοένα και περισσότερες δεξιότητες. Αρκεί, να σταθείς δίπλα τους!

«Πρωταγωνιστές σήμερα είναι τα παιδιά μας. Θα παρακολουθήσετε όλη την προσπάθεια που έκαναν από την αρχή της σεζόν έως σήμερα. Εξελίχθηκαν με υπομονή και επιμονή σε μικρούς καλλιτέχνες, δημιουργώντας εξαιρετικά έργα τέχνης και αναπτύσσοντας το υποκριτικό τους ταλέντο. Θα ήθελα να τα εμψυχώσουμε, να τους δώσουμε χαρά και δύναμη με το πιο ζεστό χειροκρότημα μας. Το αξίζουν» είπε η κ. Αγαθή Ρηγοπούλου κατά την έναρξη της όμορφης αυτής γιορτής ενημερώνοντας πως τα παιδιά δούλεψαν με πάθος για περίπου δυο μήνες και ήταν συγκλονιστικά ήρεμα και συνεργάσιμα τόσο τις πρόβες όσο και στο δημιουργικό κομμάτι. «Το θεατρικό έγραψε, σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε η εικαστικός Αλίκη Τσιφτσοπούλου. Στην αφήγηση η εκπαιδευτικός Αιμιλία Ζαφειροπούλου. Τα παιδιά συντονίζει και εμψυχώνει η εκπαιδευτικός Φλώρα Ρηγοπούλου» πρόσθεσε.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον υπεύθυνο του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» κ. Άγγελο Αλεξόπουλο ο οποίος και αναφέρθηκε στην νέα αυτή δομή που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του πρώην Ηλειακού Εκπαιδευτηρίου- Τσίκα ανακοινώνοντας ότι από φέτος θα λειτουργήσει και ΚΔΑΠ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης. «Όλα οσα θα παρακολουθήσουμε, είναι πρωτόγνωρα για δομή ΑμεΑ.  Το θέμα της θεατρικής παράστασης είναι πρωτότυπο,  είναι διαδραστικό, είναι βιωματικό, ανατροφοδοτεί τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των παιδιών και στοχεύει ξεκάθαρα στο να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία αλλά και να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη, ώστε να  νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους. Τα παιδιά και οι συντελεστές εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, απορροφήθηκαν από  τη δουλειά και τίποτα δεν μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή τους. Ήθελαν όλα να τα ετοιμάσουν μόνα τους. Τα πινέλα τους …έλιωσαν, τα ψαλίδια τους πήραν φωτιά και το χαμόγελο ήταν και είναι μόνιμο στα χείλη τους. Όμως, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αρμονία που υπάρχει μεταξύ τους κι ο τρόπος που συνεργάζονται. Η παράσταση είναι για εκείνα κάτι σπουδαίο κι εμείς είμαστε εκεί για να τα υποστηρίζουμε και να τα καμαρώνουμε στην προσπάθειά τους» είπε, καταλήγοντας πως στον ένα αυτό χρόνο της ενασχόλησης του με τα παιδιά με αναπηρίες, κατάφερε να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμα ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Βγενόπουλος συγχαίροντας τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους για την προσπάθεια τους ενώ και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος επισήμανε πως όταν υπάρχει συνεργασία και αλληλεπίδραση τότε τα αποτελέσματα είναι μοναδικά.

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρώην Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, τον οποίο προσκάλεσε στο βήμα η κ. Ρηγοπούλου, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί στα άτομα με αναπηρία και τα προβλήματα τους.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τα τελευταία χρόνια τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ΑμεΑ. Είναι γεγονός ότι ακόμα είμαστε πίσω. Χρειαζόμαστε περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια. Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές αυτής της ποιοτικής προσπάθειας. Εύχομαι κάθε χρόνο τα παιδιά μας να εξελίσσονται και να αποκτούν ολοένα και περισσότερες δεξιότητες».

Ακολούθησε παρουσίαση φωτογραφιών από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη δομή όλη τη χρονιά αλλά και απαγγελία ποιημάτων από τους ωφελούμενους και υπέροχα τραγούδια από τη χορωδία που παρέσυραν το κοινό, αποσπώντας το πιο ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα του.

Αθανάσιος Στρίγγας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Είστε τυχεροί γιατί αυτό που γίνεται εδώ είναι πρωτοποριακό!»

«Είστε πολύ τυχεροί εδώ στον Πύργο γιατί αυτό που γίνεται στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» είναι πρωτοποριακό» επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Στρίγγας, ενημερώνοντας τον κοινό πως για πρώτη φορά, το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας με ιδιωτικό φορέα. «Το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α) και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» συνεργάζονται για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικής μάθησης  Α.με.Α. στις δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ της ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ στον Πύργο Ηλείας, στα Φιλιατρά και στην Καλαμάτα Μεσσηνίας καθώς και  στη Σπάρτη Λακωνίας. Η  συνεργασία θα είναι ωφέλιμη και για τα δύο μέρη αφού, μεταξύ άλλων θα διερευνηθεί η δυνατότητα από κοινού σχεδιασμού, εκπόνησης και υλοποίησης  προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και ερευνών για ΑμεΑ στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης  παιδιών με αναπηρία και εφήβων με νοητική υστέρηση, αυτισμό και κινητική αναπηρία ή πολλαπλή αναπηρία με στόχο την κοινωνικοποίηση και την απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την όσο πιο δυνατή αυτόνομη καθημερινής τους διαβίωση. Θα συμμετέχουν εθελοντές και φοιτητές του ΠΜΣ, μέσω της πρακτικής τους άσκησης  στις δράσεις δημιουργικής απασχόλησης  του ΚΔΑΠ ΑμεΑ  και θα απολαμβάνουν τα οφέλη της επαφής αυτής  στα πλαίσια της βιωματικής τους μάθησης  σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρία και εφήβους  με νοητική υστέρηση, αυτισμό και κινητική αναπηρία ή πολλαπλή αναπηρία. Ενώ θα προηγούνται και θα απορροφούνται οι πτυχιούχοι του ΠΜΣ προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές του ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΑμεΑ  με εξειδικευμένα στελέχη.

Γιώργος Φωτεινόπουλος, Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας: «Κάνατε το γιό μου, χαρούμενο…»

Ρίγη συγκίνησης σε όλους, προκάλεσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα, φανερά συγκινημένος και ο ίδιος, επισήμανε προς όλους, ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα τους ως Διευθυντής Εκπαίδευσης του Νομού αλλά ως πατέρας του Διονύση… «Όλο αυτό το χρόνο στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» κάνατε το Διονύση χαρούμενο. Εδώ και καιρό, ξυπνάει με τη χαρά και την προσμονή, για να βρεθεί στο ΚΔΑΠ. Να συμμετέχει δημιουργικά στις δραστηριότητες αλλά και στην θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί. Είναι ο «Γάτος πειρατής». Ο γιός μου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος