FOLLOW US: facebook twitter

Εντός Απριλίου οι εργασίες για τη διώρυγα Μακρισίων

Ημερομηνία: 31-03-2021 | Συντάκτης:
-Με στόχο να αποτραπούν οριστικά τα πλημμυρικά φαινόμενα

Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να μπει μέσα στον Απρίλιο η κατασκευή διώρυγας στον κάμπο των Μακρισίων, με στόχο να λύσει οριστικά το πρόβλημα της πλημμύρας και των συσσωρευμένων υδάτων στις γεωργικές εκτάσεις μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Περιφέρεια συζήτησαν πρόσφατα τα τεχνικά ζητήματα της παρέμβασης και από την πλευρά της Περιφέρειας αποφασίστηκε να ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες στο πλαίσιο δυο εργολαβιών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον Αλφειό, ύψους 5 και 7 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον σχεδιασμό της ΠΕ Ηλείας, θα γίνει διάνοιξη διώρυγας από το ύψος του αντλιοστασίου των Μακρισίων έως τα κατάντη του φράγματος του Αλφειού, με διοχέτευση των υδάτων κάτω από τους υπερχειλιστές, από κανάλι παραπλεύρως του επαρχιακού δρόμου Μακρίσια-Αρχαία Ολυμπία, για να μην επηρεαστεί η στατικότητα, με δυνατότητα καθαρισμού από τη φερτή ύλη και με ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας του αντλιοστασίου. Το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του δήμου έχει επισημανθεί κατ΄επανάληψη ότι πληρώνει πολλά χρήματα για το ρεύμα στο αντλιοστάσιο (145.000 ευρώ πρόσφατοι λογαριασμοί), ενώ οι καλλιέργειες στον κάμπο των Μακρισίων δεν ωφελούνται από το δίκτυο του ΓΟΕΒ παρά μόνο ζημιώνονται από τις πλημμύρες κάθε χρόνο, που προκαλούνται από την αδυναμία του αντλιοστασίου να απομακρύνει εγκαίρως τα νερά του Αλφειού, με συνέπεια να πλημμυρίζουν διαρκώς οι αγροτικές εκτάσεις.

Η διευθέτηση του ζητήματος είχε πρωτοσυζητηθεί το φθινόπωρο του 2019, όταν και δόθηκε η δέσμευση πως ο η Περιφέρεια θα το δρομολογήσει. Αξίζει να επισημανθεί πως ο δήμος είχε ετοιμάσει μελέτη από το 2018 και την οποία είχε εντάξει στο τεχνικό του πρόγραμμα ζητώντας προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, ωστόσο το έργο το ανέλαβε εξ ολοκλήρου η περιφερειακή αρχή.

Όπως αναφέρθηκε στην «Πρωινή», το όφελος θα είναι πολλαπλό, καθώς θα τερματιστεί ο εφιάλτης που βιώνουν κάθε Φεβρουάριο οι παραγωγοί με τις πλημμύρες και θα μπορούν πλέον να καλλιεργούν απερίσπαστοι τις απαλλοτριωμένες αγροτικές εκτάσεις βελτιώνοντας το εισόδημά τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος