FOLLOW US: facebook twitter

«Μας ωθούν σε τριβή με τους πελάτες»: Έντονες επιφυλάξεις από τους επαγγελματίες της εστίασης στον Πύργο για τη νέα απόφαση

Ημερομηνία: 04-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Τι επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην “Πρωινή”

Ἐντονες επιφυλάξεις εκφράζουν οι επαγγελματίες της εστίασης στον Πύργο σχετικά με την ορθή και δίκαιη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την απαγόρευση παραμονής των πελατών στον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων εστίασης και την επιβολή υψηλών προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όπως επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην Πρωινή, η νέα απόφαση δυσκολεύει τις προσπάθειες του κλάδου να επιβιώσει και να ανακάμψει σταδιακά, και προσθέτουν ότι μπορεί να δημιουργήσει τριβές μεταξύ των επαγγελματιών και των πελατών κατά την προσπάθεια εφαρμογής της απόφασης.

Ο Σάκης Θεοδωρακόπουλος (Monk), ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην κεντρική πλατεία, διατύπωσε τις ενστάσεις του για το σκεπτικό της απόφασης, σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην εστίαση επιδεινώνεται διαρκώς.

«Πάλι ρίχνουμε το μπαλάκι στον επιχειρηματία, δηλαδή να βγαίνουμε έξω να τσακωνόμαστε με τον κόσμο.  Θεωρώ ότι δεν βολεύει, Κάθε φορά δυσκολεύουν τα πράγματα και δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Ακόμα και αυτό το μειωμένο μεροκάματο που πάμε να βγάλουμε, μας κάνουν να το ξεχάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση μαζί με τα γυμναστήρια είναι τα πιο θιγόμενα επαγγέλματα σε όλη την κατάσταση που ζούμε. Θεωρώ ότι στο κομμάτι το δικό μου, απλά είναι το μαγαζί είναι ανοιχτό και δε βλέπεις κλειστό και μαυρίλα. Αυτός είναι ο λόγος που το έχω ανοιχτό, αν και τα μαγαζιά σαν τα δικά  μας δεν μπορούν να δουλέψουν take away. Θεωρώ ότι όχι μόνο μπορεί να έχουμε μόνιμο λουκέτο, αλλά κάποιοι επιχειρηματίες θα είναι χρεωμένοι μέχρι το ταβάνι», τόνισε.

Ο Γιώργος Κρανίτης (ten) ανέφερε ότι δεν είναι εφικτό ο επιχειρηματίας να υποκαταστήσει τα αστυνομικά όργανα, σημειώνοντας ότι τα μέτρα προστασίας από τον ιό τηρούνται απαρέγκλιτα.

Για όλες τις υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται ούτε στον εσωτερικό ούτε στον εξωτερικό η παραμονή πελατών και στην περίπτωση που διαπιστωθεί τέτοια παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο 300 για «ον πολίτη και 3000 για την επιχείρηση. Για αυτό όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προστατέψουν τους χώρους, να τους αποκλείσουν από τους πελάτες και να τους προτρέπουν να μην καταναλώνουν τα προϊόντα στον εξωτερικό χώρο καταστημάτων.  Είναι επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι ένα λανθασμένο μέτρο. Είναι ένα σωστό μέτρο, απλά δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να κάνει τη δουλειά που κάνει το κράτος. Δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να είναι ο ελεγκτής, υπάρχουν πολλοί που προφανώς δεν συμμορφώνονται με το μέτρο. Δεν μπορεί να κυνηγάει τον κόσμο ο επιχειρηματίας,. Εμείς πάντα με ευγένεια προσπαθούμε να προστατέψουμε την υγεία όλων, και τη δική μας, και των πελατών και της κοινωνίας», ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνόμους»

Ο Αλέκος Τομαρόπουλος (black rabbit)  εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το σκεπτικό της απόφασης, κάνοντας λόγο για επιλεκτική μεταχείριση των οικονομικών κλάδων από την πλευρά της πολιτείας.

«Έχω την εντύπωση ότι περνάμε μια περίοδο φαρσοκωμωδίας. Έχει χαθεί η μπάλα για να μιλήσω στη διαλεκτό τη δική μας. Διώχνουν τους πελάτες μόνο. Στο σούπερ μαρκετ που περιμένουμε στις ουρές, εκεί δεν υπάρχει το μέτρο; Στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι 30-40 άτομα μέσα ο ένας δίπλα στον άλλο, εκεί το μέτρο δεν υπάρχει; Στις τράπεζες και στα δημοσιά ταμεία εκεί δεν υπάρχει μέτρο; Το μέτρο είναι εκεί που μας συμφέρει, ποιους μπορούμε να πολεμήσουμε, την εστίαση. Είναι όλοι αστείοι αυτοί που διοικούν και   εύχομαι να ολοκληρωθεί το έργο με το οριστικό κλείσιμο και όχι αυτό που κάνουν τώρα. Ἑτσι και αλλιώς έχουν κλείσει πάρα πολλά μαγαζιά. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί μπορούμε να δίνουμε 10 -20 καφέδες την ημέρα. Τα εστιατόρια τι κάνουν; Μας έχουν βάλει στην ίδια μοίρα με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Εμείς στην Ηλεία έχουμε 8 κρούσματα και όμως είμαστε στο ίδιο καθεστώς. Τις κόκκινες περιοχές κλειστές αλλά τις άλλες γιατί; Με το take away κάνουμε μόλις το 10% του τζίρου. Αφήστε μας να δουλέψουμε στους εξωτερικούς χώρους, και να κάθονται στα τραπέζια με μάσκες και να γίνεται αστυνόμευση εκεί» επισήμανε.

Ο Χάρης Tροχανάς (baroque) δήλωσε πως δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί το μέτρο χωρίς να προκύψει καμία τριβή.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι υψηλότερο το πρόστιμο στον πελάτη για να μη μας βάζει να τσακωνόμαστε με τον κόσμο. Όπως και με το τσιγάρο, φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ιδιοκτήτη με τον κόσμο γιατί πρέπει να κάνουμε και τους αστυνόμους. Εφόσον θέλει να το διαχειριστεί έτσι το κράτος, έπρεπε να βάλει  μεγαλύτερο πρόστιμο στον κόσμο για να μην του επιτρέπει να σκέφτεται να καθίσει και να πάρει στον λαιμό του την οποιαδήποτε επιχείρηση», σχολίασε.

Ο Θανάσης Καρατουλιώτης (De Greco) ζήτησε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να μη συρρικνωθεί κι άλλο η εστίαση.

«Σε μας που είμαστε καταστήματα που απευθυνόμαστε σε καθήμενους πελάτες, δεν υπάρχει δουλειά. Ευνοούνται κυρίως τα καταστήματα delivery τα οποία γνώρισε ο κόσμος και είναι κοντά στους πελάτες εδώ και χρόνια. Εμείς μόνο take away το κοινό που διέρχεται είναι πολύ λίγο. Ήδη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ και εστιατόρια , έχουμε πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά. Δεν εισακουγόμαστε καθόλου στην κυβέρνηση. Είμαστε το τελευταίο χαρτί και κάτι πρέπει να γίνει γιατί δεν έχουμε άλλες αντοχές μετά από 90 μέρες λοκντάουν. Τα έξοδα τρέχουν. Πρέπει να ληφθούν μέτρα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος