FOLLOW US: facebook twitter

Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για το καλαμπόκι της Ηλείας

Ημερομηνία: 30-08-2022 | Συντάκτης:

Στα 0,35 ευρώ το κιλό κινείται η τιμή του προϊόντος με την έναρξη του θερισμού  

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις με την έναρξη του θερισμού του καλαμποκιού στην Ηλεία, παρότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, καθώς η τιμή φαίνεται πως θα κυμανθεί στα 0,34 με 0,35 ευρώ το κιλό. 

Ο καλαμποκοπαραγωγός στον ηλειακό Κάμπο και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος δήλωσε στην Πρωινή πως η τιμή της Ένωσης είναι στα 0,35 ευρώ τη δεδομένη στιγμή και πρόσθεσε πως η φετινή παραγωγή δείχνει ότι θα είναι πολύ καλή και ποσοτικά και ποιοτικά.

«Ξεκινήσαμε να θερίζουμε και εκτιμούμε ότι θα είναι καλή χρονιά από πλευράς τιμής, παρότι όλα έχουν ανέβει και το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάνει και 300 με 350 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα την περίσταση. Η παραγωγή φαίνεται πως θα είναι καλύτερη από πέρυσι» , τόνισε ο κ. Παλαιολόγος και υπογράμμισε τη σημασία του καλαμποκιού για την αγροτική οικονομία της Ηλείας και της χώρας γενικότερα.

«Η συνολική παραγωγή στον νομό φτάνει πιθανότατα τους 70.000 τόνους και απασχολεί πολύ μεγάλο μέρος ανθρώπων. Η συμβολή του καλαμποκιού στην οικονομία της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, γιατί αξιοποιείται ως ζωοτροφή στην κτηνοτροφία, αλλά είναι και σημαντικό για τη διατροφική αλυσίδα. Ειδικά το καλαμπόκι της Ηλείας είναι το ιδανικό για παιδικές τροφές λόγω της γλουτένης, αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Επίσης χρησιμοποιείται και στα βιοκαύσιμα, ενώ πλέον αρκετός κόσμος φτιάχνει και πίτες από καλαμπόκι, εκτός από ψωμί. Άρα καταλαβαίνουν όλοι πως πρέπει να προσεχθεί και να στηριχθεί η παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Τόνισε και πρόσθεσε πως έχει ζητηθεί και η εισαγωγή του στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου, επιβάλλει τη στήριξη της παραγωγής του καλαμποκιού για όλους τους λόγους που ανέφερε νωρίτερα. Εμείς έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στη συνδεδεμένη ενίσχυση για να έχει κίνητρο ο παραγωγός να καλλιεργεί, διότι το κόστος είναι πλέον πολύ αυξημένο και συμπιέζει το αγροτικό εισόδημα. Πρέπει να σταματήσουμε τις εισαγωγές καλαμποκιού και να μη φεύγει το συνάλλαγμα στο εξωτερικό.  Μας είπαν ότι το 2023 θα γίνει η συζήτηση για την ένταξη του καλαμποκιού στη συνδεδεμένη, μαζί με το βαμβάκι και την τομάτα», επισήμανε ο κ. Παλαιολόγος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος