FOLLOW US: facebook twitter

Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα για το λάδι: Ανακάμπτει το ελαιόλαδο-Αυξημένες ποσότητες αναμένονται και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 11-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την ελαιοκομική χρονιά 2019/2020 στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΥΧ» η παραγωγή ελαιολάδου επιστρέφει δυναμικά, μετά από μία καταστροφική «βουτιά» πέρυσι, όπου οι κακοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση του δάκου και  οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν αισθητή μείωση στην ποσότητα και προβλήματα στην ποιότητα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των τιμών, η οποία εν πολλοίς παραμένει ως σήμερα, περιόρισαν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών. Υπήρξαν βέβαια και παράπλευρες απώλειες, όπως η μείωση της αξίας παραγωγής της βιομηχανίας ελαιολάδου και η κάθετη πτώση των εξαγωγών κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει αύξηση της ελαιοπαραγωγής που υπερβαίνει το 70% και τους 330.000 τόνους συνολικά για τη χώρα. Ωστόσο, οι περιοχές που αποτελούν τον «ελαιοπαραγωγικό πυρήνα» και σε μεγάλο ποσοστό τροφοδοτούν τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, εμφανίζουν σαφώς μικρότερα ποσοστά αύξησης.

Αυτό που όλοι ευελπιστούν, σε μία όψιμη για τις περισσότερες περιοχές χρονιά, είναι και οι επόμενοι κρίσιμοι μήνες να κυλίσουν με ευνοϊκές για την καλλιέργεια συνθήκες.

Χωρίς τον «πονοκέφαλο» του γλοιοσπόριου και του δάκου στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ Αχαίας Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, η φετινή χρονιά θα είναι καλή για το ελαιόλαδο στην Δυτική Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στο σύνολό της μεγάλη καρποφορία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι υψηλές του καλοκαιριού δεν ευνόησαν τις γενιές του δάκου, ούτε και το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα ο καρπός να προστατευτεί σημαντικά από προσβολές. Ωστόσο, με αγωνία αναμένεται η εξέλιξη της καλλιέργειας, δεδομένου ότι Σεπτέμβρης και Οκτώβρης θεωρούνται κρίσιμοι μήνες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος