FOLLOW US: facebook twitter

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών ΝΜ Πύργου και Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: «Μονόδρομος» η λειτουργία ενός Νοσοκομείου στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 21-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
-Ένα βήμα πριν την αναστολή λειτουργίας της, βρίσκεται η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου
-Στα όρια της αντοχής το προσωπικό όλων των κλινικών εξαιτίας των ελλείψεων

Με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο Νοσοκομείο Πύργου, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεοδώρα Νικολοπούλου στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας υποστηρίζοντας από κοινού ότι η λειτουργία ενός Νοσοκομείου στην Ηλεία αποτελεί πλέον «μονόδρομο».

Όπως είπε, η πλειοψηφία των κλινικών του Νοσοκομείου Πύργου υπολειτουργούν και έχουν αγγίξει το όριο της ασφαλούς λειτουργίας ενώ και το προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια των σωματικών και ψυχικών του αντοχών την ίδια στιγμή που οι ιθύνοντες (Υπ. Υγείας, 6η ΥΠΕ και διοικήσεις) δίνουν ανεδαφικές υποσχέσεις για το … θεαθήναι καθώς «ενδιαφέρονται μόνο να φαίνεται προς τα έξω ότι δουλεύουν και οι δυο νοσηλευτικές μονάδες χωρίς να νοιάζονται για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς, για την ταλαιπωρία που αυτοί υφίστανται μετακινούμενοι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και ενίοτε σε άλλο νομό ή για τις πολύωρες αναμονές στο ΤΕΠ. Και ούτε λόγος για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτά οι οποίοι με τις φιλότιμες προσπάθειες τους υπερβαίνουν καθημερινά τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές. Και αυτούς τους εργαζόμενους, οι ιθύνοντες είτε μέσω απειλών και εντέλλεσθε, είτε μέσω «επιστολών ικεσίας» προσπαθούν να εξαναγκάσουν σε υπερεργασία αδιαφορώντας για τα όρια των ανθρώπινων αντοχών τους και για την παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας».

Η κ. Νικολοπούλου, επισήμανε ακόμα πως τα προβλήματα του Νοσοκομείου Πύργου είναι πολλά και διαχρονικά με αποκορύφωμα η ναυαρχίδα κάθε νοσοκομείου, η «πρωταθλήτρια στις εισαγωγές» παθολογική κλινική της ΝΜ Πύργου, η οποία από 8μήνου περίπου σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της υγειονομικής κάλυψης του νομού μας μιας και οι υποσχέσεις του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ για παράλληλη εφημέρευση και των δυο παθολογικών κλινικών με τουλάχιστον 8ημρες εφημερίας στη ΝΜ Αμαλιάδας κατέστησαν ανεδαφικές, να είναι ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας της. Όπως εξήγησε μετά την αποχώρηση ενός ακόμα Παθολόγου οι εναπομείναντες παθολόγοι του νομού Ηλείας είναι πλέον 4, οπότε καθίσταται αδύνατη και παράλληλα μη νόμιμη, όχι μόνο η καθημερινή εφημέρευση και της μιας παθολογικής κλινικής, αλλά και η λειτουργίας της σε πρωινό ωράριο με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι καμία ενέργεια για την αντικατάσταση της θέσης δεν έγινε ενώ η 6η ΥΠΕ μετακίνησε προκλητικά και τον μοναδικό επεμβατικό Πνευμονολόγο στο Ρίο, αδιαφορώντας πλήρως για τους χιλιάδες πολίτες της Ηλείας που μένουν ξεκρέμαστοι!.

Στο όριο ασφαλούς λειτουργίας οι κλινικές

Ακολούθως περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες κλινικές όπως η Παιδιατρική, Γυναικολογική , Καρδιολογική και Χειρουργική κλινική-μοναδικές κλινικές στην Ηλεία που έχουν αγγίξει το όριο ασφαλούς λειτουργίας  και εφημέρευσης τους με γιατρούς κουρασμένους που καθημερινά υπερβαίνουν τις σωματικές και ψυχικές αντοχές τους, τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού , η οποία εξυπηρετεί μηνιαίως 82 μόνιμους ασθενείς καλύπτοντας παράλληλα και τα επείγοντα περιστατικά και έχει μείνει με 1μόνιμη και 3 επικουρικούς ιατρούς, το Μικροβιολογικό στο οποίο υπάρχουν σαββατοκύριακα που δεν μπορεί να γίνει ούτε μία γενική ούρων, το Ακτινολογικό τμήμα με τον απαρχαιωμένο αξονικό τομογράφο που δεν μπορεί να καλύψει εφημεριακά όλο το μήνα χωρίς την συνδρομή των δυο ακτινολόγων από την ΝΜ Αμαλιάδας, την Ορθοπεδική κλινική που δεν  μπορεί να εφημερεύει σε καθημερινή βάση, τη ΜΕΘ στην οποία κινδυνεύει να κλείσει το 5ο κρεβάτι, την Αιμοδοσία που καλύπτεται από 2 γιατρούς, την Ψυχιατρική που εφημερεύει 16 μέρες το μήνα καλύπτοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Ουρολογική που εφημερεύει 18 ημέρες το μήνα αλλά και  ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ενδοκρινολόγο, νευρολόγο, γαστρεντερολόγο και νευροχειρουργό που βρίσκει κανείς 5-6 μέρες το μήνα.

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι αυτό που απαιτείται είναι άμεσες προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσουν και τις 3 νοσηλευτικές μονάδες του Νομού εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους και την αυτονομία τους. Αυτές διεκδικούμε και για αυτές αγωνιζόμαστε. Αλλά πότε θα υλοποιηθούν αυτές; Υπάρχει τέτοια πρόθεση από το υπουργείο και την ΥΠΕ; Η εντύπωση που έχουμε είναι πως όχι και πως η υποβάθμιση και η υποστελέχωση του ΕΣΥ θα συνεχιστεί.

Για αυτό, στην παρούσα φάση και μέχρι και αν γίνουν προσλήψεις, η εξασφάλιση της εύρυθμης και έννομης λειτουργίας ενός τουλάχιστον νοσοκομείου στο νομό Ηλείας που να διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή με τη μεταφορά και την ενσωμάτωση σε αυτό ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι μονόδρομος» σημείωσε η κ. Νικολοπούλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ Νίκος Κατσαρός και ο γραμματέας  Χρήστος Γιαννικούλης εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς τους γιατρούς του Νοσοκομείου και επέστησαν την προσοχή στους ιθύνοντες  ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους Ηλείους, ότι το Νοσοκομείο Πύργου βρίσκεται στο όριο της επικινδυνότητας κυρίως λόγω της Παθολογικής κλινικής που έχει μείνει με δυο μόλις γιατρούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος