FOLLOW US: facebook twitter

Δεν θα καταβληθεί τελικώς Επιστρεπτέα 5 το Δεκέμβριο!

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:
Ενοποιείται η Επιστρεπτέα προκαταβολή Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και καταβάλλεται τον Ιανουάριο

Δεν θα καταβληθεί τελικώς Επιστρεπτέα 5 τον Δεκέμβριο, καθώς αιτήσεις και πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο. Ο σχεδιασμός για «κάθε-μήνα-Επιστρεπτέα» άλλαξε ξαφνικά στα μέσα της εβδομάδας, όταν διαπιστώθηκε ότι τα 600-800 εκατ. ευρώ που θα δίνονταν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον Δεκέμβριο, «έφυγαν» ήδη τον Νοέμβριο για την Επιστρεπτέα 4 λόγω της υπέρογκης συμμετοχής.

Για την ακρίβεια, αντί για 1,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, η Επιστρεπτέα 4 θα φτάσει πλέον στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη συνέχεια, η Επιστρεπτέα 5 του Δεκεμβρίου συγχωνεύεται με την Επιστρεπτέα 6 που θα επακολουθούσε το 2021.

Έτσι όσοι έχασαν την Επιστρεπτέα 4 λόγω τζίρου στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και περίμεναν να εισπράξουν τον Δεκέμβριο τα τουλάχιστον 500+500 ευρώ της Επιστρεπτέας 5 (χαμηλότοκο δάνειο + μη επιστρεπτέα ενίσχυση) , θα χρειαστεί να αναμένουν έως τον Ιανουάριο πια, για να κάνουν ξανά αιτήσεις .

Στην νέα Επιστρεπτέα 5 το κριτήριο χορήγησης θα είναι πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr ολόκληρο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και όχι μόνον ο μήνας Νοέμβριος όπως διαφαινόταν ότι θα συμβεί.

Στην τελευταία φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, συμμετείχαν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, όπως  ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι εξετάζεται «η επιστρεπτέα προκαταβολή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου να ενωθεί και να καταβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τον κύριο  Σκυλακάκη «κάθε εβδομάδα lockdown πιέζει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Το έλεγα από την αρχή ότι έπρεπε να φυλάξουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της κρίσης» πρόσθεσε.

Όπως, σημείωσε, οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι «δύσκολοι» από πολλές πλευρές. Αλλά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, όσο συνεχίζεται το lockdown θα συνεχίζεται και το πακέτο των μέτρων στήριξης.

https://www.newmoney.gr/

Πηγή: protothema.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος