FOLLOW US: facebook twitter

Ενισχύστε το ΕΣΥ γιατί χανόμαστε

Ημερομηνία: 20-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα: Γιατί ενώ σε όλη την Ευρώπη μειώθηκε, στην Ελλάδα αυξήθηκε

Η επάρκεια ή η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι βασικός παράγοντας για τη ζωή ή τον θάνατο ασθενών, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ. Ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα.

Στη χειρότερη θέση, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στους θανάτους, βρίσκεται για ακόμα μία φορά η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), κατέχουμε το αρνητικό ρεκόρ στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες υπήρχε η αίσθηση ότι η αρνητική πρωτιά οφείλεται κυρίως στην κακή διαχείριση ασθενών με λοίμωξη Covid.

Ωστόσο, ενώ οι θάνατοι ασθενών μετά από μόλυνση με κορονοϊό μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, η νεότερη έκθεση της Eurostat δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κατά 12,3% υπερβάλλουσα θνητότητα και βρίσκεται δεύτερη στην αρνητική κατάταξη μετά την Κύπρο.

Μάλιστα, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είτε καταγράφεται σημαντική μείωση, είτε ο δείκτης αυτός είχε πλέον αρνητικό πρόσημο, δηλαδή χάνονται λιγότερες ζωές τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Η μείωση των θανάτων στη χώρα μας σε απόλυτους αριθμούς καταγράφεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπου φαίνεται τον Φεβρουάριο να μειώνονται κατά 10,25% οι θάνατοι, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, υπάρχει υπερβολικά υψηλός αριθμός θανάτων στη χώρα μας.

Διευκρινίζεται ότι υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ο δείκτης, κατά τον οποίο οι ειδικοί συγκρίνουν τον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας το τρέχον έτος (με καθυστέρηση δύο μηνών), με τον μέσο όρο των θανάτων από το 2016 έως το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί είναι οι επιστήμονες που έχουν αμφισβητήσει τα δεδομένα της Eurostat για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, καθώς θεωρούν ότι ο τρόπος υπολογισμού τους είναι λανθασμένος.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες εμπιστεύονται τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Euromomo, σύμφωνα με τα οποία, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,7%.

Εντούτοις, δεν υπάρχει και κάποια επίσημη αμφισβήτηση αναφορικά με τα δεδομένα της Eurostat.

Αυξήθηκε κατά 3,3% η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέσα σε ένα μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε κατά 12,3% αυξημένη θνησιμότητα τον Φεβρουάριο, όταν τον Ιανουάριο ο ίδιος δείκτης διαμορφωνόταν στο 9%, κάτι που σημαίνει αύξηση 3,3%, σε ένα μήνα.

Το τραγική είναι η διαπίστωση, ότι πλέον σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο δείκτης αυτός υποχώρησε τον Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι από 2,9% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ τον πρώτο μήνα του έτους, έπεσε στο -2,9% τον Φεβρουάριο, δηλαδή ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα πλέον, και μετά από 3 χρόνια πανδημίας, κινείται σε αρνητικό έδαφος.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, έχει 15,2% υπερβάλλουσα θνησιμότητα για τον συγκεκριμένο μήνα.

Στις χώρες της ΕΕ κατά μέσο όρο ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας υποχώρησε τον Φεβρουάριο κατά 5,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, εκτός από την Κύπρο (12,5%) και την Ελλάδα (12,3%), αύξηση είχαν μόνο η Πορτογαλία (5,8%), η Ολλανδία (4%), η Ισπανία (3,9%), η Μάλτα (1,7%), η Ιταλία (0,8%) και η Αυστρία (0,6%).

Η χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι η Λιθουανία (-22,8%), η Σλοβακία (-14,9%) και η Ρουμανία (-12,6%).

ΟΟΣΑ: Οι ελλείψεις προσωπικού συνδέονται με αυξημένη υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.

Ωστόσο, πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο «Έτοιμοι για την επόμενη κρίση; Επενδύοντας στην ανθεκτικότητα του συστήματος Υγείας», δείχνει ότι σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση αυτού του δείκτη, είναι η επάρκεια ή η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της μελέτης, δημιούργησαν ένα γράφημα, στο οποίο φαίνεται ότι στις χώρες όπου ο αριθμός υγειονομικού προσωπικού δεν είναι επαρκής, καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Στο γράφημα, η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη σειρά μαζί με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλότερο δείκτη υπερβάλλουσας θνησιμότητας, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό υγειονομικών.

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ τονίζουν πως οι ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό προκάλεσαν περιορισμούς στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ένα επαρκές και καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό σώζει ζωές», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έρευνά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος