FOLLOW US: facebook twitter

Ενημερωτική συνάντηση στο ΕBE Ηλείας για τα πυρόπληκτα δάνεια – Μόνη λύση: Ενιαίο μέτωπο για την εφαρμογή της απόφασης Χουλιαράκη

Ημερομηνία: 11-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Η χρυσή τομή για να υπάρξει πραγματική δεύτερη ευκαιρία για τα πυρόπληκτα δάνεια, αναζητήθηκε στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηλείας, παρουσία αιρετών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πολιτών.

Όπως τονίστηκε, είναι αναγκαία η δημιουργία κοινού πλαισίου διεκδίκησης με στόχο μια ευνοϊκότερη ειδική νομοθετική ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων (εφαρμογή της απόφασης Χουλιαράκη) σε συνεργασία με τις τράπεζες και την πολιτεία προσθέτοντας πως για αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν αναλαμβάνοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους νομούς που έχουν δοθεί πυρόπληκτα δάνεια.

Αρχικά, ο Νομικός εκπρόσωπος των έξι Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών Νίκος Μπάστας, σημείωσε ότι οι προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου διεκδίκησης είναι αναγκαίες μαζί με την πολιτική γενναιότητα των βουλευτών για τη ρύθμιση των δανείων, εκφράζοντας την άποψη πως θα πρέπει να επιμείνουν στον προνοιακό χαρακτήρα των δανείων καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ειδική μεταχείριση. «Πρέπει να υπάρξει στάδιο αναγκαστικής ρύθμισης ώστε να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι η κατάπτωση δεν είναι μονόδρομος. Εύχομαι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να υπάρξει μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για τους δανειολήπτες».

«Τα πυρόπληκτα δάνεια δόθηκαν χωρίς φειδώ, όταν μάλιστα το οικονομικό στάτους της χώρας ήταν διαφορετικό και στη συνέχεια ήρθαν τα χειρότερα με την οικονομική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε επιθετική τακτική από την πλευρά των τραπεζών. Η εγκύκλιος Χουλιαράκη αργοπόρησε στην εφαρμογή της. Πλέον το θέμα έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις και βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να δημιουργήσουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, επισημαίνοντας ότι αυτό που επιθυμούν είναι να πληρωθούν τα δάνεια αυτά και οι επιχειρήσεις να ανασάνουν. «Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα καταστροφικό οικονομικό ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, τα κόκκινα δάνεια όπως και τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Αχαϊκή τράπεζα, όπου θα πρέπει να προβούμε σε νέα παρέμβαση».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης επισήμανε ότι το Επιμελητήριο κράτησε το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια πολύ ψηλά στην ατζέντα και πως αυτή την ώρα βρίσκονται προς την οριστική- σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης- διευθέτηση του ζητήματος και απαιτείται σοβαρότητα απ’ όλους στη διαχείριση του δεύτερου μεγαλύτερου μετα τον αυτοκινητόδρομο προβλήματος που είναι τα πυρόπληκτα δάνεια. «Θα πρέπει να στρατευτούμε όλοι στη λογική μιας ενιαίας έκφρασης ως Ηλεία, όπως επίσης και τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα πυρόπληκτα Επιμελητήρια, υποστηρίζοντας χωρίς σκοπιμότητες, πολιτικές ή άλλες, την εξεύρεση μια δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης σε συνεργασία με τους βουλευτές, τους αιρετούς και τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Το πρώτο σημαντικό βήμα και αποτέλεσμα των ενεργειών του ΕΒΕ Ηλείας είναι η απόφαση Χουλιαράκη η οποία βεβαίως δεν εφαρμόζεται από τις τράπεζες και θα πρέπει όλοι να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψει και του σχεδίου «Ηρακλής» που αποτελεί τη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος» είπε και υπενθύμισε πως σημαντική για την απόφαση Χουλιαράκη ήταν η παρέμβαση του πρώην Ηλείου βουλευτή της προηγούμενης κυβέρνησης Μάκη Μπαλαούρα ενώ σήμερα είναι πάρα πολύ ουσιαστικές οι παρεμβάσεις του Βουλευτή Κώστα Τζαβάρα. «Ευθύνη των βουλευτών της Ηλείας και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών, κυβερνητικών και μη είναι να πιέσουν την κυβέρνηση να βρεθεί λύση» κατέληξε.

Στη συνάντηση τοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων, ενώ ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι απαιτείται σύγκρουση πολιτικής και τραπεζών για την επίλυση του θέματος. «Είναι σίγουρο ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά αφού γνωρίζουμε ότι επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα. Χρειάζονται κοινωνικοί αγώνες που είναι η μόνη σοβαρή αντίδραση-λύση. Απαιτείται η δημιουργία ενιαίου μετώπου που θα απειλήσει και θα φοβίσει το Πολιτικό σύστημα, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα. Η Ηλεία τρώει συνεχόμενες σφαλιάρες!» είπε απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συνάντηση διεκδίκησης στο πάρκο Ξυστρή.

Στις καταστροφικές συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν υπάρξει λύση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ρύθμιση με όρους αξιοπρέπειας και θα πρέπει όλοι να πιέσουν για αυτό ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, υποστήριξε πως τα δάνεια αυτά δόθηκαν με προνοιακό χαρακτήρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Το πρόβλημα είναι κοινό και  πάνω σε αυτό πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για την εξεύρεση  της πιο βιώσιμης λύσης για τους επαγγελματίες» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Αχαΐας Α. Τυλιγάδας ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλείας Νίκος Διάκος τόνισε ότι χρειάζεται σοβαρή και στιβαρή νομική υποστήριξη και λογιστικός έλεγχος για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στις δικαστικές διαμάχες που έχουν αρχίσει οι τράπεζες.

Τοποθετήσεις υπήρξαν και από τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Ολυμπίας, Βάρδας και Αμαλιάδας τονίζοντας ότι θα απαιτείται να κατατεθεί ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση στην πολιτεία και τις τράπεζες για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν οι δανειολήπτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος