FOLLOW US: facebook twitter

Ενημέρωση για την φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια

Ημερομηνία: 21-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας. Μεταξύ άλλων ενημερώνει:

Διαπιστώσεις
Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης των καρυδιών και το ποσοστό των ανοιχτών καρυδιών στις επόμενες μέρες θα είναι κατά μέσο όρο στο 50 %.
Οι βαμβακοκαλλιέργειες εξελίσσονται φυσιολογικά.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές – αποφύλλωση – συγκομιδή
Αποφύλλωση:

Η εφαρμογή των αποφυλλωτικών σκευασμάτων γίνεται όταν έχει ανοίξει το 50 % περίπου των καρυδιών, και τα υπόλοιπα καρύδια να είναι φυσιολογικά ώριμα, έτσι ώστε το 80 – 90 % των καρυδιών να είναι ώριμα.

Τα ανώριμα καρύδια, με ίνες ανώριμες, θα έχουν αυξημένη υγρασία και προβλήματα στην αποθήκευση και εκκόκκιση του σύσπορου βαμβακιού.

Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία για 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή του αποφυλλωτικού.

Η αποφύλλωση να πραγματοποιείται 12 – 15 μέρες περίπου πριν την αναμενόμενη συγκομιδή, προκειμένου να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα για την καλύτερη ωρίμανση των καρυδιών και το βαμβάκι να μην είναι εκτεθειμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

 

Εγκεκριμένα φυτοπροστατευtικά προϊόντα για αποφύλλωση είναι τα σκευάσματα με δραστικές ουσίες: carfentrazon ethyl, ehtephon, pyraflufen ethyl.

Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους και να τηρούν τις συνιστώμενες δόσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος