FOLLOW US: facebook twitter

ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτή πληγή για χιλιάδες φορολογούμενους

Ημερομηνία: 06-06-2016 | Συντάκτης:

mitsioni-olga

Της Όλγας Μητσιώνη*

Άσχημα είναι και φέτος τα νέα για τους ιδιοκτήτες ακίνητων. Και αυτό γιατί μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο προβλέπει είτε την κατάργηση της απαλλαγής τους από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είτε την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που ήδη πλήρωναν και, ουσιαστικά, την διπλή υπερφορολόγησή τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερους φόρους. Τα ακίνητα μικρής αξίας, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με τον περυσινό έτος, ενώ 700.000 ιδιοκτήτες θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται. Με βάση τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του 2016, θα καταβληθούν περισσότεροι φόροι από:¨

 Ειδικότερα, με τις διατάξεις, στο νέο  σχέδιο νόμου του 2016 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στον κύριο και το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

  1. Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.
  1. Φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται υπέρμετρα οι συντελεστές υπολογισμού έως και 200%. Για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται και τα αγροτεμάχια.
  1. Τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, εντός ή εκτός οικισμού, καθώς οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου είναι αυξημένοι από 23% έως 25%. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Καλά νέα υπάρχουν μόνο για όσους  διαθέτουν κατοικίες η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερα για το ακίνητό τους, δεδομένου ότι ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές αλλά με μικρότερες αντικειμενικές αξίες.

*Όλγα Μητσιώνη

Λογίστρια-Φοροτεχνικός

Τηλ: 2621020012, 6986672786

Email: olmitsoni@yahoo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος