FOLLOW US: facebook twitter

Ενεργειακή αυτονομία και ο ρόλος της στην οινοποιία

Ημερομηνία: 13-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Του Martin McDarren

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με τις αναπόφευκτα τραγικές συνέπειες που ακολουθούν.

Στο κτήμα Μπριντζίκη, αναλαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογούν, ήδη από το 2005 έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες και τις υποδομές που μας επιτρέπουν την πλήρη και ανακυκλώσιμη ενεργειακή αυτονομία.

Φωτοβολταϊκά συστήματα μεγάλης έκτασης και υψηλής απόδοσης,  γεωθερμία,  υδροδυναμική, Βιολογική διαχείριση αποβλήτων και μία σειρά από άλλες οικοπαρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα το να επιστρέφουμε στο Εθνικό δίκτυο Ηλεκτρισμού περισσότερη ενέργεια από αυτή που  καταναλώνουμε.

Αυτή η στάση  ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον  παράγει μερικά ειδικά  ποιοτικά χαρακτηριστικά για την οινοποιία που δεν είναι προφανή στην πρώτη ανάγνωση.

το εντελώς μηδενικό ενεργειακό κόστος,  έχει απόλυτο και έντονο αντίκτυπο στην ποιότητα του κρασιού που  παράγουμε με όχι πάντα προφανείς τρόπους…

Κάθε φιάλη κρασιού που  παράγεται και εμφιαλώνεται στο κτήμα Μπριντζίκη φτάνει στον Καταναλωτή χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ρύπους.  Μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης του το κρασί μας έχει αρνητικό ενεργειακό ίχνος.

Μα ακόμα πέρα και από αυτό το ευεργέτημα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας  υπάρχει μία σειρά άλλων συνθηκών που καθώς βελτιώνονται προάγουν τα  ποιοτικά και Φυσικά χαρακτηριστικά του κρασιού μας.

Για παράδειγμα,  Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα Θερμό, και στη νότια Ελλάδα ακόμα πιο θερμό από το μέσο όρο της μεσογειακής παραθαλάσσιας Ζώνης. Είναι γνωστό βεβαίως ότι το κρασί χρειάζεται εντελώς συγκεκριμένες θερμοκρασίες τόσο κατά τη διάρκεια της οινοποίησης όσο και της συντήρησής του.

Αν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αυτές οι θερμοκρασιακές ανάγκες, ο μόνος γνωστός τρόπος τόσο για την οινοποίηση όσο και για τη συντήρηση του κρασιού είναι η χρήση χημικών βελτιωτικών και συντηρητικών.

Κατά συνέπεια, ένα οινοποιείο που πρέπει να συντηρεί αρκετές δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μακριού και θερμού Ελληνικού καλοκαιριού, επιβαρύνεται με ένα δυσβάσταχτο κόστος για την ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για τον θερμοκρασιακό έλεγχο και βεβαίως θα πληρωθεί πολύ ακριβά.  Η φυσική συνέπεια είναι η αύξηση του κόστους του κρασιού και η κατακόρυφη μείωση της ανταγωνιστικότητας του στη Διεθνή αγορά.

MPRINTZIKH KTHMA 2

Με λίγα λόγια, Αν πρέπει κάποιος να πληρώνει το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, τότε ή θα πουλά εξαιρετικά ακριβό κρασί, ή θα χρησιμοποιεί πολλά θειώδη και άλλα συντηρητικά. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μπορεί να είναι μόνο άσπρα ή μαύρα.

Αυτό το τεράστιο κόστος  Πρωτογενούς Παραγωγής, έχουμε καταφέρει να εκμηδενίσουμε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας σε πλήρη κλίμακα.

MPRINTZIKH KTHMA 3

Εξαιτίας της ανακύκλωσης φθηνής ενέργειας είμαστε σε θέση να κάνουμε την οινοποίηση όσο και τη συντήρηση του κρασιού σε απόλυτα ελεγχόμενες και ιδανικές συνθήκες.

Χρησιμοποιούμε πρωτοποριακό σύστημα ιχνηλασιμότητας του κρασιού (μέχρι πρότινος μοναδικό στην Ελλάδα) και η κάθε δεξαμενή μας ελέγχεται συνεχώς και αδιαλείπτως για τη θερμική της ισορροπία. Σε αγαστή συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο οινοποίησης όπου σύμφωνα με το οποίο, η οινοποίηση γίνεται σε απόλυτα ιδανικές συνθήκες, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι  αυτό το τεράστιο άλμα στην ποιότητα συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος.

Ένα από τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν είναι ότι ο καταναλωτής απολαμβάνει εξαιρετικής ποιότητας οίνους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.  Και αυτό είναι μόνο ένα από τα κέρδη της εφαρμογής και της χρήσης συστημάτων ανακυκλώσιμης ενέργειας, ιχνηλασιμότητας και συνεχών ποιοτικών ελέγχων.

Αναγνωρίζοντας από πολύ νωρίς την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας,  το κτήμα Μπριντζίκη είναι το πρώτο πράσινο,  ενεργειακά αυτόνομο,  οινοποιείο στη νότια Ευρώπη.

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος