FOLLOW US: facebook twitter

Ενεργειακή «ανάσα» για τα χρέη των ΟΕΒ της Ηλείας: Το Μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα από την Π. Δ. Ε. στην υπηρεσία του Πρωτογενούς Τομέα και της Αυτοδιοίκησης

Ημερομηνία: 01-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονομία στην αγροτική παραγωγή που χαιρέτησε ακόμα και η Greenpeace

Τον δρόμο για την οικονομική εξυγίανση των πολύπαθων ΟΕΒ της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας ανοίγει η απόφαση της κυβέρνηση να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μια έκταση 1300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι, με στόχο τη δημιουργία τη δημιουργία ενός μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου, δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Επιδίωξη του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, είναι να δημιουργήσει μια ενεργειακή κοινότητα, στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Περιφέρειας για να μειώσουν δραστικά το κόστος λειτουργίας και τα συσσωρευμένα χρέη τους, καθώς και να πετύχουν την ενεργειακή τους αυτονόμηση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα χρέη του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού προς τη ΔΕΗ πλησιάζουν τα δύο εκατ. ευρώ και είναι αναγκαία η ρύθμισή τους για να μην προκύψει νέος γύρος κόντρας με τη ΔΕΗ και κινδυνεύσει εκ νέου η λειτουργία τους κατά την ερχόμενη αρδευτική περίοδο.

Χάος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία - Ελλείψεις στο κανονιστικό πλαίσιο πλήττουν τους αγρότες

Με την ένταξή τους στην ενεργειακή κοινότητα, αυτόματα αποκτούν αξιοπιστία και εγγύηση οικονομικής βελτίωσης, αφού θα περιοριστεί το κόστος προς τη ΔΕΗ και θα γίνει ευκολότερη η αποπληρωμή.

«Μετατρέπουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε μία μεγάλη ευκαιρία. Ο ήλιος που δίνει ζωή στα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, θα δώσει νέα ζωή στον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση αποδοχή της πρότασης, σημειώνοντας πως είναι ««η πρώτη έμπρακτη απόδειξη στήριξης και πίστης στην πρωτοπορία που μπορεί να δημιουργήσει η Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φαρμάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΥΠΑΑΤ, Σπήλιο Λιβανό, κάνοντας λόγο για  «νέα εποχή» για την Αυτοδιοίκηση και κυρίως για την αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια, ως η «μεγάλη στέγη» τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο που διαμορφώνει μία οικονομία κλίμακας με τη συνένωση των τοπικών δυνάμεων με ισχυρά οικονομικά οφέλη για όλους, το οποίο παράλληλα υπακούει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών για αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Ο κ Λιβανός, ανέφερε ότι οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους», υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που συναντούν οι ΤΟΕΒ και το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να καταβάλλουν.

«Μου δίνει μεγάλη χαρά να στηρίξω ενεργά τον σχεδιασμό που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την ενεργειακή αυτονομία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος είναι κοινά αποδεκτή για λόγους που έχουν αναλυθεί, με σπουδαιότερο αυτού της σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής και της πράσινης πολιτικής στην πιο πράσινη περιοχή της χώρας. (…) Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του ευλογημένου τόπου της Δυτικής Ελλάδας.».

Μήνυμα Μητσοτάκη προς τους πολίτες από το υπουργικό: Μην εφησυχάζετε (video) - Acheloostv/News - 'Ολες οι Ειδήσεις & το Πρόγραμμα του Ενημερωτικού σταθμού της Δυτικής Ελλάδας.

Η πορεία του εγχειρήματος

Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στα «βήματα» που έγιναν από την Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε πως μέσα σε έναν χρόνο πέτυχε την έγκριση των Σχεδίων των Καταστατικών από τα μέλη (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους), την έγκριση της συμμετοχής τους στο αρχικό ταμείο των Ε.Κ. κα την εξασφάλιση του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο Φ/Β πάρκο. Παράλληλα, ενημέρωσε όλους τους φορείς διά ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης για τη πρόθεση δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και για οφέλη αυτών, συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σχεδίασε τις Ενεργειακές Κοινότητες και τις προδιαγραφές του Φ/Β Πάρκου, προσδιόρισε τις ενεργειακές ανάγκες και τα ποσοστά συμμετοχής κάθε φορέα στην Ενεργειακή του Κοινότητα και ταυτόχρονα κατάρτισε και έστειλε στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων τα σχετικά Καταστατικά.

«Ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σχεδίου είναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός. Και όχι μόνο δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε πως πετύχαμε κάτι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα μέχρι να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Η εποχή της αδράνειας και της μεμψιμοιρίας για τη Δυτική Ελλάδα πρέπει να τελειώσει.  Αυτός ο τόπος πρέπει, όχι μόνο να διεκδικήσει όσα επί χρόνια στερείται και δικαιούται, αλλά και να στηριχτεί στις μεγάλες δυνάμεις που ο ίδιος έχει για να πάει μπροστά και να αποδείξει πως η θέση του ουραγού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν του αξίζει. Αυτό κάνουμε. Παίρνουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας στα χέρια μας. Δίνουμε λύση στο υψηλό ενεργειακό κόστος του πρωτογενούς τομέα αλλά και της Αυτοδιοίκησης, προσφέροντας δημοσιονομικό χώρο για την αποπληρωμή των παλαιών χρεών και για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, ανοίγουμε την αγορά ενέργειας, συμβάλλουμε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και παράλληλα, αυξάνουμε την διείσδυση των ΑΠΕ, συνεισφέροντας στις προσπάθειες της χώρας για επίτευξη των ενεργειακών στόχων της. Προχωράμε οργανωμένα και δυναμικά. Η επόμενη ημέρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε!», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος