FOLLOW US: facebook twitter

Ενδιαφέρουσα ημερίδα το Σάββατο στον Πύργο: «Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών Κατεδαφίσεων Κατασκευών»

Ημερομηνία: 17-06-2022 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα ημερίδα το Σάββατο στον Πύργο από την ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ σε συνεργασία με την ΗΛΕΙΑΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ε.Ε και την ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΤΕ- ΑΕΚΚ

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Η διαχείριση αποβλήτων οικοδομικών έργων- Εκσκαφών Κατεδαφίσεων Κατασκευών- , αποτελεί το βασικό θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, η ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ (Φορέας του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ) σε συνεργασία με την ΗΛΕΙΑΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ε.Ε ( ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ) και την ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΤΕ- ΑΕΚΚ.

Η ημερίδα αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του τεχνικού, κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου , καθώς σε μια εποχή που το περιβάλλον και τα αποτελέσματα από την μην επαρκή προστασία του επηρεάζουν όλο και περισσότερες πτυχές των σύγχρονων κοινωνιών και ολοένα και πιο πολύπλευρα καταγράφουν τραγικές συνέπειες στην ζωή μας, αναδεικνύεται και πιο έντονη η αναγκαιότητα της εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αδρανών υλικών.

Το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης ΣΑΝΚΕ είναι από τα πρώτα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης για τα ΑΕΚΚ πανελλήνιας εμβέλειας τα οποία παράγονται από τα τεχνικά έργα και τις οικοδομικές εργασίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και συνεργάζεται με μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ που διαθέτουν όλες τις νόμιμες άδειες. Μιλώντας για Απόβλητα Εκσκαφών Κατεδαφίσεων και Κατασκευών (ΑΕΚΚ) αναφερόμαστε στα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Επίσημο χαιρετισμό στην ημερίδα θα πραγματοποιήσουν, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ ( Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης) κ. Νικόλαος Χιωτάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλειος Αϊβαλής, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, κοστολόγοι επενδυτικών σχεδίων ανακύκλωσης κλπ που θα ασχολούνται με το θέμα της διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων οικοδομικών έργων.


Β. Παναγόπουλος- «Ηλειακή Ανακύκλωση ΕΕ»

Ο πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης της Πρότυπης Μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών «Ηλειακή Ανακύκλωση ΕΕ», νόμιμα αδειδοτημένης και συμβεβλημένης με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ της ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ που λειτουργεί στην Ηλεία από τον Σεπτέμβριο του 2020 με έδρα την Μαγούλα Βυτινεϊκων, μιλώντας στην Πρωινή ανέφερε: “ Τα απόβλητα από εργασίες εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) που προέρχονται από οικοδομικές εργασίες, ανεγέρσεις, κατεδαφίσεις και κάθε είδους κατασκευές δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, προβλέπεται να διαχειρίζονται από αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας- και μάλιστα στη χώρα μας μόλις πρόσφατα αυστηροποιήθηκε το νομικό πλαίσιο με τον νέο νόμο 4819/21.

Πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε ότι η εναλλακτική διαχείριση περιλαμβάνει τις εργασίες συλλογής, καθώς και τις εργασίες μεταφοράς, μεταφόρτωσης, αποθήκευσης, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης και κάθε άλλο είδος ανάκτησης των χρησιμοποιημένων συσκευασιών πολλαπλής χρήσης ή των αποβλήτων συγκεκριμένων άλλων προϊόντων. Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν το 25% – 30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων και αποτελούνται από υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδηρο, τούβλα, γύψο, ξύλο, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, αμίαντο και χώμα, υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το επίπεδο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. από λιγότερο από 10% έως και πάνω από 90%. Στην Ελλάδα η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες (κατασκευές και κατεδαφίσεις) εκτιμώνται σε 6-7 εκατ. τόνους ετησίως. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένα οργανωμένο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης τους, η διαχείριση των υλικών αυτών γινόταν αποσπασματικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους. Προτεραιότητα λοιπόν αυτού του σύγχρονου μοντέλου είναι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών και η κυκλική οικονομία.»

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος, στα ΑΕΚΚ εμπεριέχονται 38 διαφορετικά υλικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν οικονομική αξία, ενώ κάποια άλλα είναι επικίνδυνα.

«Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των ΑΕΚΚ σε δρόμους, χωράφια, δασικές εκτάσεις και ρέματα, εκτός από την οπτική – αισθητική ρύπανση, εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης πλημμύρας και ρύπανσης του εδάφους καθώς και καταστροφή της χλωρίδας και μικρό – πανίδας στα σημεία απόρριψης. Κάθε Υπόχρεος Διαχειριστής ΑΕΚΚ οφείλει να τα οδηγεί σε νόμιμα αδειοδοτημένη Μονάδα Επεξεργασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, στην εμβέλεια του οποίου εκτελείται ιδιωτικό ή δημόσιο έργο. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ, που είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά και θα παρουσιαστούν στην αυριανή ημερίδα μαζί με όλες τις λεπτομέρειες του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος