FOLLOW US: facebook twitter

Ένας χρόνος κοροναϊού με (νέο) lockdown απελπισίας

Ημερομηνία: 27-02-2021 | Συντάκτης:

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα οι λοιμωξιολόγοι αναγνωρίζουν ότι το lockdown διαρκείας απέτυχε και εισηγούνται… παράταση του lockdown.

Η εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου αναγνώρισε χθες πως μετά τα δύο αλλεπάλληλα lockdowns, που κλείνουν πλέον τέσσερις μήνες, «δεν παρατηρήθηκε η μείωση του ιικού φορτίου που περιμέναμε ότι θα υπάρξει».

Παρά ταύτα η επιτροπή εισηγήθηκε και η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα παράταση της καραντίνας για μία εβδομάδα, έως τις 8 Μαρτίου, με άκρως πιθανή την περαιτέρω επιμήκυνσή της έως τις 15 του μήνα.

Η επανεξέταση της κατάστασης θα γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, τα έως τώρα μηνύματα όμως δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει ουσιαστικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Κυρίαρχη αγωνία και στόχος πλέον είναι το άνοιγμα της αγοράς, καθώς η οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές, το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με ύφεση τουλάχιστον 10% και από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για διατήρηση των μέτρων στήριξης στο σημερινό τους εύρος πέραν του Μαρτίου.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ενημερώσει τους εμπόρους πως αποτελούν πια την πρώτη προτεραιότητα, «η αγορά θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει» και «τα σχολεία θα πάνε πιο πίσω». Ο δε στόχος που έχει μπει από το οικονομικό επιτελείο είναι να ανοίξουν τα καταστήματα είτε στις 8 είτε, το αργότερο, στις 16 Μαρτίου και μάλιστα όχι με click away αλλά με click in shop – δηλαδή, με φυσική παρουσία των πελατών κατόπιν ραντεβού.

Με βάση το ίδιο σενάριο, εάν καταστεί δυνατό το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία των σχολείων θα παραπεμφθεί είτε στις 23 Μαρτίου, είτε στο τέλος του μήνα ώστε να γίνουν δια ζώσης μαθήματα έστω και για έναν μήνα έως το Πάσχα.
Το ίδιο, «καλό σενάριο», περιλαμβάνει και τον κανονικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, καθώς η κυβέρνηση έχει επενδύσει στον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

Τα πάντα ωστόσο παραμένουν απλές ασκήσεις επί χάρτου και δεν είναι απίθανο τίποτα απ’ όλα αυτά να μην ισχύσει τελικά αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν απαγορευτικοί.

Παρά το «σκληρό» lockdown στην Αττική και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα σε όλη την επικράτεια: Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων αγγίζει τα 1.500, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται από την επιτροπή των επιδημιολόγων στα 12.000 και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση.

Αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες με τους ασθενείς covid στα νοσοκομεία να υπολογίζονται σε 2.500, ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών έχει φθάσει στις 260 και ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνούσε χθες τους 370 με τις ΜΕΘ της Αττικής να είναι γεμάτες σε ποσοστό 88%.

Ουδείς μέχρι στιγμής, ούτε από τους επιδημιολόγους του υπουργείου Υγείας, ούτε από την κυβέρνηση έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πώς προκύπτουν οι αριθμοί αυτοί μετά από τέσσερις μήνες «κλειστής» οικονομίας. Όπως δεν έχει δοθεί απάντηση και στους εμπόρους και τους επαγγελματίες που ερωτούν γιατί παραμένουν κλειστοί, αφού εδώ και τρεις εβδομάδες που έχει μπει πλήρες λουκέτο στα καταστήματα δεν παρατηρείται καμία μείωση των κρουσμάτων.

«Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία αναβολή και την Δευτέρα 8 Μαρτίου η αγορά να επαναλειτουργήσει με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μοντέλο» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης μετά την ανακοίνωση της παράτασης του lockdown για μια εβδομάδα.

«Το Πάσχα πλησιάζει», πρόσθεσε, «και αν δεν θέλουμε να σταυρώσουμε τον ισχυρότερο κλάδο της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει από τώρα και προφανώς ολόκληρο τον Απρίλιο, να δουλέψουμε αδιάληπτα. Η ευθύνη είναι πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και όχι των εμπειρογνωμόνων».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος