FOLLOW US: facebook twitter

Ένας στους δύο εκτός Επιστρεπτέας 5

Ημερομηνία: 26-01-2021 | Συντάκτης:
Ποιοι πραγματικά θα μοιραστούν την πίτα

Περίπου 732.000 αιτήσεις έγιναν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μοιραστούν 1,5 δισ. ευρώ ,ενώ και σε αυτόν το κύκλο το μισό πόσο της επιδότησης δεν θα επιστραφεί πίσω στο κράτος. Δηλαδή εάν κάποιος λάβει 1.000 € θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος τα 500 €.

Ποιοι όμως πραγματικά θα μοιραστούν την πίτα της επιστρεπτέας προκαταβολής;

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπει στη διαδικασία των λεπτομερών ελέγχων και των διασταυρώσεων ώστε να οριστικοποιήσει τον αριθμό των δικαιούχων. Τα στοιχεία του ΦΠΑ που φθάνουν στην οδό Νίκης πετάει αρκετούς από τους αιτούντες εκτός επιστρεπτέας. Σύμφωνα με πληροφορίες του MR

  • 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης από αυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μένει εκτός καθώς κάποιες παρουσιάζουν αυξημένο  τζίρο και άλλες ναι μεν έχουν μείωση του τζίρου αλλά μικρότερη του 20%. Η αιτία είναι πως μέσω του delivery οι επιχειρήσεις αυτές μπόρεσαν να στηρίξουν τον κύκλο εργασιών τους.
  • 1 στις 4 επιχειρήσεις επίσης του λιανεμπορίου δηλαδή  ένα 25% των αιτούντων  επίσης δεν δικαιούνται να πάρουν τίποτα καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως μέσω e-shop και click away μπόρεσαν να στηρίξουν τον τζίρο τους.
  • Άλλη μια κατηγορία στην οποία ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν περνάει στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας  προκαταβολής είναι και οι επαγγελματίες των ταξί. Για την ακρίβεια  ένας στους τρεις επαγγελματίες ταξί μένει εκτός του 1,5 δισ.ευρώ Εδώ υπάρχουν δύο λόγοι πρώτον γιατί πολλοί την περίοδο του lockdown εκτελούσαν πολλές φορές χρέη κούριερ με αποτέλεσμα να μην έχουν πτώση τζίρου και δεύτερος λόγος είναι πως δεν μπόρεσαν να δείξουν μειωμένο τζίρο τουλάχιστον κατά 20% καθώς είναι ένας από τους κλάδους στον οποίο υπάρχει παραοικονομία
    Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των πραγματικά δικαιούχων της επιστρεπτέας  που θα περάσουν στην δεύτερη φάσης της αίτησης χορήγησης μειώνεται αρκετά.

Σχεδόν 1 στους 2 τελικά σύμφωνα με τις πληροφορίες από όσους μπήκαν στον κύκλο των αιτήσεων ένταξης δεν θα μοιραστούν την πίτα της πέμπτης επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο αριθμός άρα αυτών που θα πάρουν την επιστρεπτέα συμπιέζεται κοντά στις 370.000 .Το γεγονός αυτό αφήνει το περιθώριο στο οικονομικό επιτελείο να βοηθήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές αλλά και συνάμα είδαν τον τζίρο τους να καταρρέει. Όπως για παράδειγμα μια επιχείρηση εστίασης που δεν δούλεψε με delivery, ένα γυμναστήριο που έχει μηδενικό τζίρο από τον Νοέμβριο που επιβληθεί το lockdown. Η ελάχιστη ενίσχυση  θα είναι τα 1.000 ευρώ ενώ το ποσό θα είναι κατά τι προσαυξημένο για τις κλειστές επιχειρήσεις εφόσον καλύπτουν και την προϋπόθεση της μείωσης του τζίρου τουλάχιστον 20% για τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, η ΚΥΑ θα υπογραφεί άμεσα με στόχο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να ανοίξει για να δέχεται αιτήματα χορήγησης από τους ενδιαφερόμενους. Στόχος είναι, οι πληρωμές να αρχίσουν από την Τετάρτη 27/1 έως 29/1.

Πηγή: moneyreview.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος