FOLLOW US: facebook twitter

Ένας στους δύο Ηλείους αγρότες δεν έχει να πληρώσει – Καταγγελίες Χ. Γιαννόπουλου για ιδιωτικοποίηση ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 21-08-2019 | Συντάκτης:
-«Πάνε να κάνουν τον ΕΛΓΑ πλήρως ιδιωτικό και να επιβάλουν εξοντωτικά ασφάλιστρα στους αγρότες», τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρ. Γιαννόπουλος

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον των μικρών και μεσαίων αγροτών στην Ηλεία, καθώς ένας στους δύο Ηλείους αγρότες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με συνέπεια να συσσωρεύει διαρκώς χρέη και να αδυνατεί να καλύψει το κόστος παραγωγής για να καλλιεργήσει ξανά.

Σύμφωνα με το Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), Οι οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ είναι 334.477 πανελλαδικά, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 50% έχει χρέη από απλήρωτες εισφορές.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Χρήστος Γιαννόπουλος, το 45 με 50% των αγροτών του νομού είτε δεν πληρώνουν καθόλου εισφορές είτε μπαίνουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, από την οποία λίγους μήνες αργότερα βγαίνουν διότι δεν αντέχουν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για να ανάμιξη και του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση των αγροτών σε επίπεδο κάλυψης ζημιάς, έχουν θορυβήσει τους αγρότες, καθώς διατυπώνουν φόβους για νέα αύξηση στα ήδη υψηλά ασφάλιστρα.

Ο κ. Γιαννόπουλος ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ότι πιθανή αύξηση στις εισφορές ισοδυναμεί με αιτία πολέμου, τονίζοντας ότι μεθοδεύεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

«Δεν θα επιτρέψουμε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Το 50% των αγροτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα οδηγηθούν στην πλήρη εξαθλίωση.  Από το 2011 ο ΕΛΓΑ έχει πάψει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Οι αγρότες πληρώνουν ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού. Λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είναι απλώς υπό κρατική επίβλεψη. Τώρα βλέπουμε διαρροές κυβερνητικές που μας δείχνουν ότι θα μετατραπεί σε καθαρά ιδιωτικό φορέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες για αναθεώρηση του κανονισμού κρύβουν… σοβαρούς αστερίσκους.

«Από αυτά που διαβάζουμε, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση συνδέει πιθανή χρονική επέκταση κάλυψης της ζημιάς με αύξηση στα ασφάλιστρα και εμπλοκή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Για παράδειγμα, θα προβλέπεται η κάλυψη της ζημιάς στη σταφίδα όταν είναι στο αλώνι, αλλά με ανεβασμένο ασφάλιστρο στο οποίο πιθανόν να εμπλέκεται και ιδιώτης. Ποιος αγρότης μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια εισφορά, αν π.χ. είναι στο 5% ή στο 10%; Ήδη μας λένε ότι το 1,5% επί της αξίας του προϊόντος είναι λίγο. Με 2 ευρώ που πωλήθηκε πέρυσι το ελαιόλαδο, τι να πληρώσουμε;» σχολιάζει με νόημα ο κ. Γιαννόπουλος καταθέτοντας την πρότασή του.

«Η δική μας θέση ως Ομοσπονδία είναι πως ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να καλύπτει στο 100% τις ζημιές των αγροτών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους. Ο αγρότης διαρκώς πληρώνει κάθε μήνα, έχει δεν έχει εισόδημα», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος