FOLLOW US: facebook twitter

Ένας μόνο επιζών από τη ΜΕΘ covid-19 του Νοσοκομείου Πύργου

Ημερομηνία: 09-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Γιατροί και εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και 7 μήνες για τους κινδύνους εξαιτίας της μη στελέχωσης της Μονάδας με εξειδικευμένους ιατρούς
-«Να διερευνηθεί εάν υπάρχουν διοικητικές ευθύνες» δηλώνει ο γραμ. του Συλλόγου Εργαζομένων Π. Μυλωνάς
-«Στον Πύργο, υπάρχει μόνο ένας ασθενής απ’ όσους νοσηλεύτηκαν που είναι σήμερα ζωντανός» δήλωσε ο πρ. Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δ. Κωστακιώτης

Έχουν περάσει 7 μήνες, από το πρώτο αποκλειστικό δημοσίευμα της “Πρωινής” μέσα από το οποίο, οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, προειδοποιούσαν ότι “κινδυνεύουν ζωές” από την άρον- άρον δημιουργία της ΜΕΘ covid-19 την οποία η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας έθεσε σε λειτουργία χωρίς έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και πλέον οι φόβοι και οι καταγγελίες τους, επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο…

Η θνητότητα αγγίζει το 100% καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μόλις ένας βαριά ασθενής με κορονοϊό που διασωληνώθηκε και εισήχθη στη ΜΕΘ covid-19 του Νοσοκομείου Πύργου, βγήκε… ζωντανός και αυτό διότι μετά την αποσωλήνωση του και με πρωτοβουλία της οικογένειας του, διεκομίσθη με ιδιωτικό ασθενοφόρο σε κλινική της Αθήνας.

Συνολικά, νοσηλεύτηκαν 28 ασθενείς, και όλοι τους, πλην ενός (που διεκομίσθη στην Αθήνα) κατέληξαν. Τρείς από αυτούς, αποσωληνώθηκαν. Δυστυχώς όμως πέθαναν τις αμέσως επόμενες ημέρες (ο ένας εξ’ αυτών εντός του πρώτου 24ωρου).

«Να διερευνηθεί εάν υπάρχουν διοικητικές ευθύνες» δηλώνει ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Π. Μυλωνάς

 

“Οι επιδόσεις της ΜΕΘ covid-19 του Νοσοκομείου μας, μόνον θλίψη και προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν. Ελπίζουμε το υπουργείο Υγείας να επιδείξει ευαισθησία σε αυτό το λυπηρό φαινόμενο και να διερευνήσει εάν υπάρχουν διοικητικές ευθύνες όπως έπραξε σε γειτονικό νοσοκομείο” σχολίασε στην “Πρωινή” ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Πύργου κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, υπενθυμίζοντας πως το  ζήτημα της στελέχωσης της ΜΕΘ και της ΜΕΘ covid με μη εξειδικευμένους γιατρούς, μετά την αποχώρηση των δυο εξειδικευμένων Εντατικολόγων είχε επισημανθεί τόσο από την Ένωση των ιατρών όσο και από το Σύλλογο των εργαζομένων.

Η «Πρωινή» επεδίωξε να συνομιλήσει με τον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Χρ. Χριστόπουλο ωστόσο ενημερώθηκε από την γραμματέα του, ότι βρίσκεται σε άδεια. Για το σοβαρό όμως θέμα, απέστειλε σχετική δήλωση (δημοσιεύεται στην σελ. 6) η Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονίστρια της ΜΕΘ Covid-19 Αναστασία Βασιλείου με την οποία επισημαίνει πως η θνητότητα στη ΜΕΘ δεν υπερβαίνει το 63%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της, δεν προσδιορίζεται αν το ποσοστό αυτό αναφέρεται στην ΜΕΘ covid-19 ή γενικώς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

«Στον Πύργο, υπάρχει μόνο ένας ασθενής απ’ όσους νοσηλεύτηκαν που είναι σήμερα ζωντανός» δήλωσε ο πρ. Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δ. Κωστακιώτης

 

ΜΕΘ κατ’ όνομα

Ο γιατρός και πρώην Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κωστακιώτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Κόκκινο” της Πάτρας, επισήμανε πως ότι συμβαίνει στο Νοσοκομείο του Πύργου με τη θνητότητα της ΜΕΘ covid-19 συμβαίνει και σε όλα τα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία και μάλιστα, ζήτησε δημοσίως από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Ηλείας να απαντήσουν πόσα περιστατικά νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ covid  του Πύργου και πόσα από αυτά έχουν επιζήσει. “Εγώ γνωρίζω νούμερα. Στον Πύργο, υπάρχει μόνο ένας ασθενής απ’ όσους νοσηλεύτηκαν και είναι σήμερα ζωντανός. Έχω τα στοιχεία. Είναι στοιχεία που υπάρχουν. Όλα είναι καταχωρημένα και τα γνωρίζει η πολιτική ηγεσία και η 6η ΥΠΕ. Δε μπορεί να λέμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα…”.

Ο κ. Κωστακιώτης, υποστήριξε ότι η πολιτική ηγεσία δεν άκουσε τους γιατρούς που εγκαίρως προειδοποιούσαν για τις απαραίτητες προσλήψεις, και προχώρησε στη δημιουργία ΜΕΘ covid με εντελώς λάθος σχεδιασμό. “Το μόνο που φρόντισαν ήταν να μεταφέρουν ένα κρεβάτι και έναν αναπνευστήρα για να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ χωρίς να έχουμε το εξειδικευμένο αναγκαίο ιατρικό προσωπικό. Ονόμασαν δηλαδή ΜΕΘ covid κλίνες που δεν ήταν, για αυτό και έχουμε αυξημένο αριθμό θανάτων. Όταν οι συνθήκες δεν είναι υγειονομικά και ιατρικά οι δέουσες για τη νοσηλεία αυτών των ασθενών, έχουμε αυτά τα ποσοστά. Στα νοσοκομεία της Αθήνας φτάνουν το 60% ενώ στην περιφέρεια η θνητότητα είναι από 90% και πάνω. Προκαλώ, την πολιτική ηγεσία και την 6η Υπε να μας δώσουν όχι μόνο τα νούμερα των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν αλλά πόσοι εξήλθαν και πόσοι είναι ζωντανοί…”.

«Ζωές σε κίνδυνο»

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, από την πρώτη στιγμή με παρεμβάσεις της, μιλούσε για τις ενέργειες της Διοίκησης που “θέτουν τις ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο”, εξηγώντας πως η ΜΕΘ covid-19 στελεχώθηκε χωρίς ούτε έναν Εντατικολόγο. Συγκεκριμένα, με Αναισθησιολόγο που εκπαιδεύονταν στην εντατικολογία ωστόσο είναι χωρίς εξειδίκευση, Αναισθησιολόγους, Χειρουργό και Καρδιολόγο (οι δυο τελευταίοι δεν έχουν καμία εμπειρία και εκπαίδευση στη ΜΕΘ) ενώ τη διοικητική και επιστημονική ευθύνη ανέλαβε η ιατρός, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που είναι εντελώς ανεκπαίδευτη!

“Τους “βάφτισαν” Εντατικολόγους για να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ covid-19” είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Π. Απαλίδης, το Νοέμβριο του 2020 και είχε προσθέσει “ Αν με ρωτάτε αν αυτοί οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά της ΜΕΘ, σας απαντώ πως προφανώς και όχι. Εγώ θεωρούσα ότι η Εντατικολογία είναι σοβαρή ειδικότητα και δεν ήξερα ότι μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε που δεν έχει εκπαιδευτεί για αυτό, βάζοντας τον να παρακολουθεί ένα μόνιτορ και όταν του «στραβώνει- πεθαίνει» ο άρρωστος, θα παίρνει τηλέφωνο κάποιο γιατρό σε άλλη πόλη της Ελλάδας και θα του λέει τι θα κάνει.  Με τον ίδιο τρόπο τότε μπορούμε να στελεχώσουμε τη ΜΕΘ και κάθε ΜΕΘ με γενικούς, αγροτικούς  ιατρούς ή με όποιον έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος… Η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και η 6η ΥΠΕ γνώριζαν, παρόλα αυτά όμως άνοιξαν νέα κρεβάτια ΜΕΘ”.

Το σοβαρό πρόβλημα είχε αναδείξει με παρέμβασή του και ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και κατόπιν της δήλωσής του είχε καταθέσει σχετικά και στην εισαγγελία Πύργου. Ο κ. Άντωνακόπουλος είχε πει ότι «κινδυνεύουν στην πραγματικότητα ζωές και υπάρχουν ευθύνες, και διοικητικές αλλά και ποινικές. Θα πεθάνουν άδικα άνθρωποι!» είχε χαρακτηριστικά αναφέρει!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος