FOLLOW US: facebook twitter

Ένας γερασμένος και αναποτελεσματικός ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 03-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Πυκνώνουν µε τον καιρό οι φωνές των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που διαμαρτύρονται για το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και τις απαρχαιωμένες δομές και διατάξεις βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και καταβάλλονται οι αποζημιώσεις.

Στην πραγματικότητα ο ΕΛΓΑ και το σύστημα ασφάλισης της παραγωγής, ποτέ δεν ήταν αυτό που θα ‘πρεπε να είναι. Ποτέ ο Έλληνας αγρότης δεν αισθάνθηκε τη σιγουριά που όφειλε να του εμπνέει ένας ασφαλιστικός οργανισμός, ιδιαίτερα όταν αυτός λειτουργεί µε τα χρήματά του. Σημειωτέον ότι ο ΕΛΓΑ εκ της συστάσεώς του είναι εκεί για να εξασφαλίζει τη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, ακόμα και όταν οι δυνάμεις της φύσης δυσκολεύουν αυτό το έργο.

Η αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ έγκειται, πρώτα απ’ όλα, στην ακρίβεια. Η δυνατότητα του Οργανισμού να μετρά επακριβώς την απώλεια της παραγωγής να αποζημιώνει µόνο τους αγρότες που υφίστανται πραγματικές απώλειες και να µην επεκτείνεται πέραν αυτών. Την ίδια στιγμή, µια ουσιαστική ενδυνάμωση των συστημάτων ενεργητικής προστασίας, µε αντιστοίχως σύγχρονα τεχνολογικά µέσα, θα περιόριζε σημαντικά την σπατάλη πόρων.

Αντί αυτού, έχουμε έναν ΕΛΓΑ -ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ, ο οποίος, επιβαρύνει τους αγρότες µε απίθανες εισφορές, καταγράφει απαράδεκτα υψηλές λειτουργικές δαπάνες και αποζημιώνει κατά βούληση, όταν και όπως αυτός αντιλαμβάνεται τις αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα οι ελιές. Ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής στην ελαιοπαραγωγή φέτος, είναι ηλίου φαεινότερο. Ότι όφειλαν να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Αντί αυτού, έχουμε πλήρη αδράνεια των αρμόδιων και τώρα, µια αόριστη υπόσχεση περί υποβολής φακέλου για αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ. Η υπόσχεση, όπως συμβαίνει συχνά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα πλανάται για καιρό, η πραγματική κάλυψη των παραγωγών, ωστόσο, ίσως και να µην έρθει ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος