FOLLOW US: facebook twitter

Έναρξη της εθνικής εκστρατείας για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, εξήγγειλε ο Υφ. Περιβαλλοντος Γ. Δημαράς

Ημερομηνία: 05-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Από την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου κήρυξε ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, την έναρξη της εθνικής καμπάνιας για την σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για την σύγχρονη ΕλλάδαΤα δέντρα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας, ανέφερε ο Υφυπουργός, αφού τα μνημειώδη δέντρα είναι συχνά συνδεμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ίδιου στην έναρξη της σχετικής ανοιχτής σύσκεψης – ημερίδας, ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην χώρα, είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης! Από το 2003, που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά οι ενέργειες φαίνεται να είναι αποσπασματικές και να επαφίενται στην καλή θέληση κάποιων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο. Είναι άλλωστε άγνωστο εάν το θέμα είναι ευρύτερα γνωστό πέρα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους; Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας; Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος